Feature-uri utile în Evolution

Ok, știu că post-ul ăsta o să îi intereseze pe foarte puțini dintre prietenii mei, dar am descoperit niște chestii noi și poate mai ajută și pe altcineva.

De când am trecut pe Ubuntu, prin anul 5, am folosit Evolution ca soluție de organizare pentru email-uri, calendar, task-uri și note. Am mai scris aici, trecerea de la Outlook la Evolution poate fi dificilă (pentru că Outlook este, într-adevăr, un tool bun – dar și costă pe măsură!).

Când am făcut trecerea, mi-au lipsit în primul rând stegulețele de follow-up din dreapta mesajelor, posibilitatea încadrării mesajelor în categorii, și posibilitatea încadrării intrărilor din calendar în categorii (categoriile în Outlook sunt marcate cu pătratele alea colorate care arată foarte bine :P) – dar există și în Evolution diferite soluții pentru același stil de organizare.

Categoriile pentru calendar – nu sunt vizibile by default, dar dacă mergi la meniul View al formularului pentru un nou event, se pot activa! Și este și un set de categorii speciale pentru calendar (Vacanță, Muncă and so on).

Mai lipsește posibilitatea afișării unei hărți bazată pe locația întâlnirii sau alegerea locației de pe o hartă (mai ales în contextul sincronizății cu Google Calendar, unde oamenii pe care îi inviți la event pot și ei să vadă exact locația de care vorbești), și eventurile ar fi perfecte :) A inceput să lucreze cineva la ideea asta, dar dezvoltarea este oarecum inexistentă pe moment, mai sap.

Categorii pentru mesaje – utilizatea categoriilor pentru mesaje (emailuri) era că puteai, odată marcate mesajele, să vezi doar mesajele din acea categorie (lucru util dacă aveți un Inbox la fel ca al meu – cu 30 – 35 de mesaje relevante – nu mai vorbesc de cele irelevante –  pe zi și niciodată suficient timp ca să le organizați).

În Evolution există conceptul asemănător de Label-uri, care se pot marca prin meniul contextual pentru un mesaj sau o selecție de mesaje, și care se pot edita (culoare / nume / mnemonic) de la Edit > Preferences > Mail Preferences > Labels. Atenție la alegerea culorii pentru label – culoarea textului cu care este afișat mesajul este culoarea label-ului – o alegere mai puțin fericită, în opinia mea, dar așa este.

Meniul pentru filtrarea mesajelor (care e super-util) poate filtra acum mesajele marcate cu un anumit label. Pe lângă label-uri, de acolo se mai pot filtra și mesaje citite / necitite / cu atașament / Mesajele marcate ca Important

Stegulețul de follow-up – în Evolution (asta chiar că am descoperit doar ieri) este suportată acțiunea flag for follow-up. Pentru a și vedea stegulețul se poate adăuga coloana „Flag status” la view-ul curent de mesaje. Există mai multe tipuri de stegulețe – follow up, read, reply, forward și așa mai departe. Un minus este că, chiar daca pui un deadline pe acțiunea pe care trebuie să o faci, nu este creată o alarmă.

Există și un view special pentru aranjarea Inbox-ului apoi după stegulețul de follow-up.

Mai există aici o variantă de lucru, există un plugin (care vine default cu Evolution) care îți permite să creezi un task (sau un event) din meniul contextual al unui mesaj – și cred că sunt mulți care preferă metoda asta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.