Candidez (din nou)

“It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.”

― J.R.R. TolkienThe Lord of the Rings

Cu riscul de a deveni repetitiv, sunt entuziasmat să anunț că am luat decizia de a mă înscrie în cursa pentru conducerea Organizației Naționale Cercetașii României – mai precis, pentru funcția de Președinte.

Am un crez personal că pentru orice funcție cu responsabilitate crescută e foarte important să înțelegi de ce vrei să faci mai mult – pentru că atunci când lucrurile devin complicate (așa cum de cele mai multe ori se întâmplă în astfel de situații) e … super-util să nu trebuiască să-ți cauți motivația. Așa că am petrecut ultimele luni asigurându-mă că știu de ce vreau să candidez și că e motivul corect.

În două vorbe, cred cu tărie că cercetășia, ca concept, ca mișcare de tineret, ca metodă de educație, are șansa să schimbe România în bine, și îmi doresc să fiu în linia 1 a acestei schimbări.

N-a fost o decizie ușoară – nu atât din cauză că mă îndoiesc că am ce trebuie pentru job (n-am nicio idee dacă am ce trebuie, dar asta nu m-a oprit nici în trecut), ci pentru că tipul de responsabilitate care vine atașată de o asemenea poziție este de natură să încetinească / oprească alte proiecte la care lucrez.

Pot vorbi despre cercetășie, și despre ce aș vrea să se întâmple mai departe în ONCR zile în șir, dar voi limita post-ul ăsta la anunțul intenției mele de a candida (intenție pe care am formalizat-o acum o oră trimițând formularul, pe care-l las mai jos) și la promisiunea că revin cu detalii înainte de Adunarea Generală :)

Formularul de candidatură cere la un moment dat, opțional, să listezi lideri cunoscuți din ONCR care mă recomandă pentru job. Să fiu sincer, n-am apucat să scriu nimic acolo – până ieri am fost convins că termenul nu este 1 aprilie, ci 6 aprilie, motiv pentru care doar azi am scris candidatura. Dacă vrei să susții candidatura mea la Președinția ONCR, lasă-mi un semn mai jos cu recomandarea ta.

 

Adunarea Generală de la Alba Iulia și votul pentru susținerea candidaturii mele :D

 

1. Nume și Prenume candidat

Andrei Avram (Yeti)

2. Motivaţia

Cred cu tărie că cercetășia, ca concept, ca mișcare de tineret, ca metodă de educație, are șansa să schimbe România în bine, și îmi doresc să fiu în linia 1 a acestei schimbări.

3. Date personale

32 de ani; Str. Eftimie Murgu nr. 35, Cluj Napoca; 0741186794; andrei.avram@scout.ro

4. Detalii despre viaţa profesională (profesie, loc de muncă, poziţie etc.)

Ca formare, sunt inginer de calculatoare; Lucrez la o firmă de software numită Spyhce (spyhce.com), unde am o funcție echivalentă cu directorul tehnic (technical manager); Prin Spyhce, conduc procesul și echipa de dezvoltare software (development lead) pentru o companie olandeza, 8vance Matching Technologies (8vance.com)

5. Educaţie

Am absolvit în 2009 Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția Calculatoare, Universitatea Politehnica din București
Am absolvit în 2004 programul cercetășesc (temerari + eXploratori) la Alba Iulia

6. Data intrării în organizaţie

toamnă 1996

7. Poziţii şi responsabilităţi ca lider adult în ONCR

lider la unitate eXplo (2004 – prezent)
șef de Centru Local (2008 – 2018)
membru în Consiliul Centrului Local (2018 – prezent)
coordonator eveniment cu participare națională – UP (2007 – 2015)
membru în echipa națională de programe pentru eXplo (înainte de 2009)
membru în echipa națională de programe pentru seniori (2014 – 2015)
membru în CD, vicepreședinte (2015 – 2018)
membru în CD, vicepreședinte (2010 – 2012)

8. Participarea la campuri naţionale, seminarii, stagii de formare, evenimente internaţionale

Coordonator al Festivalului Național Unitate și Prietenie ® între 2007 – 2015
RoJAM 2.0 17 – rol de reprezentare și contribuție la program seniori
Inițiator și coordonator al programului Călător cu Spor (http://yeti.albascout.ro/calatorcuspor)

(ca și lider, ca și șef de Centru Local și ca și membru în structuri ale ONCR am avut foarte multe participări la diferite evenimente în diferite roluri, dar am ales să le notez pe cele mai recente și relevante pentru candidatură)

stagiu de pedagogie, Nocrich, 2010 (consultant din partea ENP)
stagiu de animație, București, 2010 (participant)
stagiu pentru șefi de Centre Locale, Nocrich, 2014 (consultant)
stagiu de prim ajutor, Cluj, 2015 (participant)
Formare de Formatori, Sighișoara, 2015 (participant)

9. Centre Locale care susțin candidatura (obligatoriu – minim 1 Centru Local):

Centrul Local Axente Sever Alba Iulia; Florina Pauleti
Centrul Local Dimăncescu București; Corneliu Munteanu

10. Recomandări din partea liderilor ONCR (nu sunt obligatorii)

Să fiu sincer, n-am apucat să scriu nimic aici – până ieri am fost convins că termenul nu este 1 aprilie, ci 6 aprilie, motiv pentru care doar azi am scris candidatura. Dacă ai ajuns până aici și vrei să susții candidatura mea la Președinția ONCR, lasă-mi un semn mai jos.

11. Denumirea Centrului Local în care ești membru

Centrul Local Axente Sever Alba Iulia

12. Funcția în cadrul CL

Membru în Consiliul Centrului Local; lider la unitate eXploratori

13. Care sunt cele mai importante 3 lucruri de care are nevoie Cercetășia din România în următorii 3 ani?

Avem nevoie să îmbunătățim programul pe care-l oferim copiilor și tinerilor – pe lângă regândirea / reașezarea a ceea ce numim acum "oferta educativă" pentru ramurile de vârstă (obiective, sistem de progres personal, cadru simbolic, …) cred că avem nevoie să introducem un set de activități periodice, garantate, la nivel local, regional și național care toate, împreună să creeze contextul în care cercetașii să treacă prin sistemul de progres, indiferent de situația de la nivelul local, regional sau național. Cred că e necesar să avem un soi de rețete de activități ușor de urmat – la toate nivelurile și să ridicăm din povara de creare de conținut care-i apasă pe mulți lideri de unitate, în paralel cu îmbunătățirea sistemului de formare care să-i pregătească să aplice și să monitorizeze, mai repede decât să inventeze.

 Cred că avem nevoie să schimbăm paradigma în care funcționăm în așa fel încât lucrurile să se întâmple la nivelul la care e natural să se întâmple. Spre exemplu, în timp ce susțin o uniformizare a modului în care aplicăm programul educațional în țară, cred că trebuie să existe suficientă flexibilitate încât, în cadrul acestui program, să existe loc de inovație locală și ajustările să vină bottom-up (de la Centrele Locale spre nivelul național), gata validate. Cred, de asemenea, că structura administrativă a ONCR trebuie să se schimbe pentru a permite înființarea de grupuri mici și foarte mici (patrule / unități), creșterea organică a unor regiuni auto-sustenabile (care să poată să susțină anumite niveluri de formare, activități, gestiunea financiar-contabilă, proiecte) în care liderii să se cunoască și să se ajute unul pe altul.

Dezvoltarea cercetășiei moderne în România s-a bazat, istoric, pe inițiativă personală – cineva a venit și a înființat un Centru Local, cu dificultăți, cu mai mult sau mai puțin ajutor de la nivelul național sau de la alții. Acum, multe din aceste Centre Locale sunt insule, foarte puțin conectate, într-un ocean al unei societăți care încă nu înțelege exact despre ce-i vorba cu civismul, cu voluntariatul sau cu inițiative educative / sociale. Cred că avem nevoie să începem să facem poduri între insulele astea, sau măcar un serviciu de feribot astfel încât să continuăm să ne fălim cu "cetățile" noastre, dar într-un mod constructiv, nu competitiv – să punem oameni și resurse împreună și să ne creăm strategii care sunt mai mari decât grupurile noastre

14. Care sunt principalele 3 probleme cu care se confruntă acum Cercetășia din România?

O societate divizată și lipsită de încredere în ea însăși și în alții, care nu reușește să creeze comunități, în care încă înotăm împotriva curentului întrucât valorile noastre fundamentale, oricum le-am defini, nu se aliniază cu cele pe care societatea românească le trăiește.

Împovărarea liderilor de unitate cu dezvoltarea unor programe locale în care au rareori parte de validare și care nu sunt aliniate cu ale altora. În lipsa unor direcții clarificatoare uniforme, ele trebuie reinventate permanent, de toată lumea, instituind practic o barieră foarte înaltă pentru adulții care ar trebui să fie sufletul cercetășiei, din motive greșite (sunt de acord că bariera trebuie să fie înaltă, dar trebuie să fie așa din motivele corecte)

O structură managerială (Consiliul Director, Comitetul Executiv, Echipele Naționale) care nu face față nevoilor organizației + o structură administrativă (Centre Locale) care e, poate fără să-și dea seama, mult prea dependentă de nivelul național.

15. Cum te raportezi personal la Viziunea 2023?

Am crescut și m-am dezvoltat ca persoană având Legea Cercetașului ca și cod de conduită personală, și cercetășia-mi este mod de viață nu doar la întâlniri și în campuri, ci și în toate celelalte direcții pe care le urmăresc în viață. Nu voi susține că nu fac greșeli, dar găsesc și natural, și necesar, ca deciziile pe care le iau să fie aliniate cu propriile-mi valori.

Cred că sunt privilegiat cu o imagine de ansamblu asupra modului în care funcționează ONCR azi și că pot să continui să propun atât soluții pentru sistemul nostru managerial, cât și îmbunătățiri în zona de calitate a educației pentru a ne propulsa într-o poziție de lider în ce înseamnă educația non-formală în România.

16. Cum crezi că se raportează organizația, în momentul acesta, la Viziunea 2023?

Cred că mai avem mult de lucru la capitolul "lideri autentici și integri". Atunci când ne referim la lideri autentici, autenticitatea am definit-o în sensul de "își trăiesc viața cercetășește" – cred că până nu reușim noi, ca lideri, să fim cercetași, nu vom putea să avem o mișcare care să aibă cu adevărat sens. Noi toți, ca lideri, trebuie să ajungem în punctul în care trăim cercetășia, nu doar facem activități cu / pentru copii și tineri. De la cunoștințe de bază, aplicate, de orientare, campare și noduri la lucruri mai abstracte, spre exemplu aplicarea permanentă a unor principii democratice, respectarea responsabilităților și termenelor asumate și îmbunătățirea continuă a propriei persoane, toate aceste lucruri trebuie să devină parte din viața noastră de zi cu zi.

Cred că la capitolul sistem de management începem să avem o idee despre ce-am avea nevoie și că sunt pași făcuți în direcția care trebuie. Cred de asemenea că zona de sustenabilitate începe sa se închege, chiar dacă și aici Centrele Locale este necesar să fie vioara I.

17. Care crezi ca e cea mai mare provocare în implementarea strategiei și ce pași poate face Consiliul Director din care vei face parte pentru a o adresa?

Cred că principala provocare pentru strategie este “traducerea” ei la nivel regional / local – strategia nu are cum să aibă succes ca o serie de planuri cadru la nivel național – ea se referă la cum ne definim ca cercetași și ca structuri în viitorul organizației. Deci, pentru a avea o șansă de împlinire, Viziunea trebuie adoptată și trăită atât la nivel personal cât și la nivel de structuri (patrule, unități, Centre Locale, structuri naționale).

Asta este, într-adevăr, o provocare – pentru că cei mai mulți dintre noi nu suntem obișnuiți să lucrăm așa. Ce putem să facem este să încercăm să creăm mai mult sprijin în sensul ăsta ("rețete" cu pași de îndeplinit, promovarea de bune-practici, încurajarea de soluții pilot, publicarea și actualizarea constantă a planului de implementare simplificat)

18. Care crezi că sunt rolurile din CD pentru care ai putea să contribui cel mai bine? (Listează minim 3, în ordinea relevanței pentru tine)

(1) Candidez pentru funcția de Președinte al ONCR. Dacă Adunarea Generală alege altfel, voi dori să candidez și pentru Consiliul Director
(2) în zona de programe – unde, după cum spuneam mai sus, avem nevoie de o intervenție urgentă
(3) în zona de management – unde, tot după cum spuneam mai sus, trebuie să așezăm lucrurile altfel și cred că am o imagine cât de cât limpede cu ce-ar fi de făcut

19. Care crezi că este valoarea adăugată a candidaturi tale la dezvoltarea cercetășiei din România

După mai bine de 10 ani în structurile naționale, am o imagine de ansamblu a ce merge și a ce poate fi îmbunătățit în modul în care privim cercetășia. Am făcut parte din Consiliul Director care ne-a dat Viziunea 2023.

Sunt cercetaș de multă vreme, lucrez ca lider într-o unitate și am condus timp de 10 ani un Centru Local într-un oraș relativ mic. Am locuit în București 10 ani și locuiesc în Cluj, într-un oraș mare – am o perspectivă asupra ce înseamnă cercetășia în tipul acesta de contexte, care sunt provocările și care sunt oportunitățile lor.

Consider că am un anumit nivel de experiență practică managerială, chit că nu am pregătire în domeniu – am condus echipe de oameni, proiecte, și procese de tot felul în ultimii 10 ani, atât la cercetași, cât și în planul profesional și în zona inițiativelor personale.

Am unele abilități analitice care vin inclusiv din pregătirea profesională și o capacitate de sinteză bună care vine din experiența de a lucra în diferite medii, inclusiv cercetașii, unde există o saturație informațională mare.

Consider că înainte să fie o echipă de prieteni, CD este o structură politică, care își asumă sarcini de care trebuie să se achite în interesul cercetășiei, la momentul potrivit, și că membrii Consiliului, începând cu Președintele, sunt responsabili direct de bunul mers al Organizației și pot urmări lucrul acesta cu subiectivitate.

20. În ce măsură, în ce context și cu ce limitări crezi că cercetașii ar trebui să ia poziție cu privire la evenimente politice sau publice, sau să participe / devină parteneri la evenimente de manifestare ale unor convingeri civice, sociale și / sau politice, ca organizație (sau în uniforma, care înseamnă același lucru)?

Am urmărit cu interes evenimentele de anul trecut, cu fotografia care a făcut înconjurul lumii cu tânăra în uniformă de cercetaș din Cehia ce se contra cu un neo-nazist, sau cu scrisoarea conducerii federației franceze de cercetași care a îndemnat la un vot împotriva candidatului extremist la alegerile prezidențiale.

Cred că cercetașii, ca organizație, trebuie să ia poziție publică (sau să se alăture la poziția publică a unor parteneri) atunci când funcționarea noastră în România sau lucruri pe care le susținem noi, fie prin programul educativ, fie prin rezoluții ale Adunării Generale sau decizii ale Consiliului Director sunt puse în pericol. Sigur, asta înseamnă și să ne asigurăm că știm cu toții ce susținem în interior și că programul educativ, spre exemplu, înseamnă același lucru pentru toată lumea.

Cred, de asemenea, că cercetașii, ca indivizi, ar trebui să fie foarte reținuți în a-și manifesta crezurile personale folosind simboluri ale Organizației în contexte publice, înțelegând că o acțiune a lor îi implică, direct, pe toți ceilalți cercetași. Reprezentarea externă, atunci când se întâmplă în mod intenționat, ar trebui să fie încadrată în liniile directoare naționale. Situațiile spontane (cum a fost cazul în Cehia), care nu sunt premeditate, sunt, desigur, o altă discuție.

21. Dacă ai calitatea de membru în alte organizații sau partide politice și dorești să o declari, acesta poate fi un loc bun să spui câteva cuvinte despre convingerile tale care nu țin de cercetășie

Nu sunt membru de partid și nu îmi propun să candidez la alegerile din 2020, dar nu exclud posibilitatea asta în următorii 10 ani, în cazul în care găsesc o mișcare politică care să se alinieze cu idealurile mele sociale și economice.

22. Orice altă informație pe care o consideri relevantă pentru candidatura ta, dar nu ai găsit mai sus locul potrivit pentru a o exprima

Întrețin blogul ăsta (http://yeti.albascout.ro) destinat în primul rând prietenilor mei cercetași, în care public analize, opinii și idei de activități – prin care încerc, printre altele, să încurajez cercetași care nu fac parte din lumea aceasta a funcțiilor, a deciziilor și a politicilor să ni se alăture.

15 comentarii la „Candidez (din nou)”

 1. Îl susțin pe Andrei pentru funcția de președinte al ONCR. Îl recomandă experiența acumulată în cadrul organizației, atât la nivel local cât și național, în funcții educative, administrative și de reprezentare. De asemenea îl recomandă capacitățile sale analitice, de sinteză și de găsire de soluții inovative ce vizează rezultate durabile pe termen mediu și lung.

 2. Te felicit și te susțin cu bucurie! E un pas firesc.

  (Sa îmi spui exact unde ai nevoie de sprijin ☺.)

  Succes și experiențe memorabile!

 3. Andrei Avram este pentru mine un model in cercetasie, atat prin energia sa inepuizabila si perseverenta in indeplinirea obiectivelor propuse cat si prin capacitatile creative, abilitatea de a structura programe si a le duce la bun sfarsit, o vedere de ansamblu foarte clara a oricarui proiect in care se implica si o reactie rapida,eficienta si umana in solutionarea problemelor si conflictelor neprevazute.
  Il recomand pentru functia de Presedinte al ONCR.

 4. Felicitari pentru decizie si deficarea oferita cercetasilor.

  Cum te putem ajuta ca la sfarsitul manadatului tau sa oferim sansa unui numar de cel putin 10.000 de tineri din Romania sa beneficieze de cercetasie ?

  1. Asta e provocarea, nu-i așa? Cum facem să ne accelerăm creșterea și să devenim cu adevărat relevanți în societate. Cred că primul pas este și cel mai important – atât cercetașii, cât și liderii, să trăiască autentic și să înțeleagă cercetășia ca mișcare în și pentru comunitate. Și apoi, să începem să ne uităm și peste zidurile pe care cu mâinile noastre ni le-am consturit, să ne întrebăm cum am putea să dezvoltăm cercetășia și în localitatea de lângă noi, nu doar în a noastră. Asta așa, super general.

   Concret, cred că avem nevoie de un program pentru fiecare ramură de vârstă care să fie mult mai aplicat, și să creăm cumva o rețea de evenimente regionale și naționale care să apară ca rezultat al nevoilor concrete din programul ăsta aplicat. Dacă avem asta, sunt convins că (nu fără efort) structura managerială o putem crește.

 5. Felicitari! Ma bucur tare mult sa aud ca vrei sa faci pasul asta! Esti un model in cercetasie si ca persoana pentru noi toti prin toate actiuniile si prin valoriile pe care ni le-ai transmis prin felul tau de a fi si prin exemplul pe care ni l-ai arat ca cercetas in decursul aniilor! Te sustin cu multa bucurie si incredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.