yPHP – idei

yPHP (care vine de la yetiPHP :P) este cum numesc eu tot ce am învăţat de când am scos nasul în lumea PHP, concretizat în cod. Primele mele aplicaţii în PHP au fost scrise cu ajutorul Dreamweaver de la Macromedia, prin începutul liceului, şi, învăţând din codul autogenerat, am început să scriu şi eu chestiile mele.

Evident, pe vremea aia începusem să învăţ ceva programare la liceu, şi am mai învăţat să folosesc funcţii and stuff, da dacă stau acuma să mă gândesc în urmă, nu cred ca mi-a plăcut vreodata ideea asta cu PHP şi HTML şi CSS şi toate într-o mare ciorba. Aşa că undeva prin anul 2 – 3 (că în anul 1, 2 n-o prea fost rost de învăţat chestii cool), începând să învăţ despre OO pe la şcoală, am început să investighez posibilitatea de a folosi OO în PHP.

A durat ceva, şi am mai inventat câte ceva noi învăţat the hard way, dar până acum câteva zile yPHP nu a fost mai mult decât o modalitate cât mai standard de a scrie codul pentru aplicaţii folosind MVC (model, view, controller).

Scriu postul ăsta pentru că, în timp ce lucram la una alta mi-a venit o idee mai trăznită. Cum ar fi să ai o aplicaţie grafică în care să defineşti relaţiile între entităţile sistemului tău, ce acţiuni poate face şi cine şi când, şi apoi de la setările tale, fie să se genereze nişte clase direct, fie să se genereze nişte fişiere de configurare pentru o … maşină virtuală PHP care să îţi execute chestiile.

Cu cât mă gândesc mai mult la asta cu atât mi se pare mai utilă, deşi nu ştiu cât de mult poate fi scalat aşa ceva. M-am uitat la framework-urile existente pentru PHP, şi iniţial am crezut ca reinventez roata. Dar acum nu mai sunt convins. Cred că ar ieşi ceva interesant pentru IMM-uri şi, mai ales, ONG-uri.

Întrebarea e, cred, cât de departe se poate merge cu descrierea acţiunilor. Cum poţi să faci cât mai simplu şi mai vizual definirea unor funcţii custom, eventual să fie cumva independete de limbaj, fără să ajungi, cum sunt băieţii de la Typo3, să scrii un limbaj noi, şi totuşi fără să pierzi din flexibilitate. Idei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.