XML Schemas şi yPHP

De câteva săptămâni, am introdus în yPHP (în cazul în care nu ştiţi, yPHP e un fel de framework – web application kit la care lucrez) fişiere de configurare externă pentru module (momentan, se pot defini acţiunile valide şi alte câteva setări de bază, dar aş dori să extind chestia asta şi la alte tipuri de configurări – rapoarte, liste şi, în special, form-uri). Fişierele de configurare fac foarte foarte mult sens, mai ales pentru ideea în care o să dezvolt la un moment dat şi o interfaţă grafică pentru construit aplicaţii yPHP sau măcar un API pentru cine vrea să facă asta.

Miercuri, Vlad Posea ne-a prezentat, în cadrul laboratorului de IE, XML Schemas, ca o alternativă la DTD. Eu începusem să fac un plan să folosesc nişte DTD-uri pentru XML-urile de configurare pentru modulele yPHP, dar DTD mi se pare (şi este) limitat din mai multe puncte de vedere (nu poţi specifica concret care câmp tre să vină şi în ce ordine). În plus, este un alt tip de fişier. XML Schemas în schimb, sunt fişiere XML. Mai tare, la laborator am descoperit că Eclipse (cred că de la WTP – Web Tools Platform) are un super editor grafic de XSD, de poţi să legi chestiile mult mult mai repede (XML Schema se bazează pe definirea tipurilor de elemente – simple (gen string) sau complexe – care pot conţine şi alte elemente sau atribute).

So, două chestii câştigate miercuri în două ore de IE: cunoştiinţe despre XSD şi o super unealtă gata instalată la mine pe comp pentru a le manevra. Veşti bune pentru yPHP :)

Un comentariu la „XML Schemas şi yPHP”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.