Patrulă de cercetași pe o stâncă

Un an cercetășesc aparte: anul patrulei

Zilele astea pornim la drum într-un nou an cercetășesc – unul care va fi, cu siguranță, aparte. Situația cauzată de pandemie ne obligă să fim creativi și să regândim modul cum facem cercetășie – nu doar în România, ci la nivel mondial.

Cercetășia are built-in elemente care ne permit să ne continuăm activitatea și în vremurile astea … diferite. Două din cele opt elemente* fundamentale ale metodei Scout sunt viața în grupuri mici (noi le spunem patrule) și natura (atât ca și cadru de activitate cât și ca arie de interes). Ele ne permit și acum o abordare sigură și autentică, cu respectarea tuturor limitărilor impuse de situația epidemiologică: putem să ne concentrăm pe activități restrânse ca și timp, în grupuri mici, în persoană, în natură. Analiza de risc publicată de autoritățile române pare să susțină ideea că activitățile de patrulă, în exterior, cu măsuri de siguranță corecte pot fi o soluție de succes pentru anul acesta.

De aceea vă propun să ne construim anul ăsta cercetășesc în jurul patrulei chiar și mai mult decât am fi făcut-o în mod normal. Putem chiar să-i spunem anul patrulei :)

Chiar dacă ne vom limita la activitățile în persoană în mare la activități de patrulă, comunicarea între noi devine cu atât mai importantă anul acesta – comunicarea între cercetași, între patrule, între unități, în Centrele Locale și între nivelul local și nivelul național. Când societatea ne impune, din răspundere și din nevoie, reguli de distanțare fizică și limitare a întâlnirilor, o tendință naturală poate fi izolarea – izolarea personală, izolarea în grupul în care se întâmplă în mod normal activități.

De aceea, va fi important să fim și mai conștienți și implicați anul acesta în ce privește menținerea și întărirea relațiilor la toate nivelurile cercetășiei. Trebuie, de asemenea, să găsim soluții pentru cercetașii și liderii din patrulele noastre care vor fi, inevitabil, blocați temporar acasă în situații de carantină sau izolare.

Îmi imaginez că mutarea școlii online, indiferent de scenarii, i-a făcut pe cercetași ușor … reticenți la activități desfășurate online. Am auzit și de la mulți lideri cu care am vorbit în ultimele luni și că întâlnirile online nu prea „țin” pe termen lung. Vă încurajez însă să ne uităm la mediul online ca la o unealtă primară de comunicare, mai repede decât un mediu principal de desfășurare a activităților – să facem activități în natură sau în casă / sediu, chiar și individual, dar să le facem împreună comunicând pe net – poate să inventăm un concept nou, activități individual-împreună! :)

Criza economică pare că ne va da de furcă o vreme, chiar și după ce criza sanitară se va mai domoli, și întotdeauna cei vulnerabili membri ai societății sunt primii afectați de astfel de evenimente. Vă încurajez ca în noul an cercetășesc să rămânem implicați constructiv și responsabil în comunitățile noastre – prin proiecte proprii sau în parteneriat cu diferitele mișcări de sprijin ale comunității care apar în toată țara.

Organizația Națională monitorizează cu atenție evoluția pandemiei, se sincronizează cu alte organizații de cercetași din Europa și urmărește îndeaproape regulile impuse de autorități pentru a oferi un cadru sigur și unitar de desfășurare a activităților cercetășești (documentul actualizat este disponibil aici). În orice activitate ne implicăm, întotdeauna, siguranța cercetașilor trebuie să primeze.

Viața democratică a organizației merge și ea înainte, chiar dacă nu ne putem vedea față-n față – înainte de sfârșitul anului calendaristic, pe 14 noiembrie, vom avea o Adunare Generală online, prima de felul ei, iar la anul în primavară vom avea alegeri.

Vă urez un an cercetășesc fantastic!

* Celălalte 6 elemente ale metodei Scout sunt sistemul de progres personal, cadrul simbolic, sprijinul adult, implicarea în comunitate, legea și promisiunea, învățarea experiențială (learning by doing)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.