Primul meu laborator de PW

După cum am mai scris aici, semestrul ăsta încerc și eu marea cu degetul și sunt asistent la o materie care se numește Programare Web. Pentru cine mă știe, știe că e straigh up my alley, pentru că asta fac de muuuultă vreme, și am o oarecare experiență în domeniu. Prima experiență interesantă a fost când a trebuit să susțin eu laboratoare în fața studenților și să-i sprijin în timp ce se obișnuiau cu PHP, și alte tehnologii web. Dar pe departe mai dificil (dar nu mai puțin interesant) mi-a fost să pregătesc eu un laborator.

PW este o materie nouă, se face pentru prima oară acum, și nu există materiale existente pentru laboratoare (sau pentru curs, for that matter). Deși avem stabilită o tematică generală, în funcție de nivelul cu care se avansează la laborator și de feedback-ul de la studenți, tematica de laborator se mai schimbă. Anyway, cum eu sunt mai proaspăt în treaba asta cu laboratoarele decât colegul meu, Matei, a ajuns acum, în săptămâna a 6-a, rândul meu să inventez un laborator. Și n-a fost simplu.

Partea teoretică merge repede, mai ales dacă știi despre ce e vorba. Dar când am ajuns la partea practică, la partea de ”cum îi fac eu pe oamenii ăștia să aplice cât mai mult din partea teoretică în cod, dar să le ajungă 2h și să nu fie PREA simplu pentru ei”, m-am lovit de un perete. Am văzut studenți care au trecut în 5 minute peste probleme care mie mi-au luat (e drept, acum mai mulți ani) zile întregi să le rezolv. Dar am avut și surpriza ca mulți studenți să se blocheze în chestii elementare. Concluzia de aici e că, după ce ai lucrat mare parte din viață în Web, nu mai știi ce e greu și ce nu e greu pentru un începător, pentru că fiecare vine cu alt soi de pregătire.

Am făcut până la urmă un compromis între ceva dificil și ceva prea simplu, și am pus ca task, în mare, utilizarea unei clase Template (care trebuie doar periată puțin, pentru overloading) pentru separarea codului HTML de cod PHP (asta a fost o întrebare la mai mulți studenți care s-au apucat de teme). Sunt foarte curios care or să fie feedback-ul despre laborator. Deja unul dintre studenți m-a tras de urechi (și are toată dreptatea) că nu am pus laboratorul suficient de repede pe site. Data viitoare știu să mă apuc mai din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.