Making-of Unitate si Prietenie: software si set materiale

Ne-am propus să publicăm tot pachetul de documente de la UP care se pot face publice, de la surse grafice la modelul de cerere pentru autorități – poate pot fi de folos cuiva, drept inspirație, la un moment dat (sigur nouă, la anul!).

Veți găsi în pachetul acesta și conținutul tuturor materialelor pe care le-am produs, fie ele pentru participanți sau pentru diferitele zone ale staff-ului (facilitatori de ateliere, eXploratori, …).

Dacă aveți întrebări sau curiozități despre unele din documentele din arhiva de mai jos, vă stau la dispoziție :)

Set documente UP17

Ce software am folosit pentru UP

Unealta preferată pentru tot ce înseamnă manipulare grafică este Inkscape, care este un editor de grafică vectorială și are ca principală alternativă comercială Adobe Illustrator. Inkscape face de toate – în general noi l-am folosit pentru logo-uri, badge-uri, template-uri, toate graficele din filmulețele de prezentare, diplome, coperți, tichete de tot felul. Unitățile de măsură cu care se lucrează pot fi schimbate ușor din centimetri (print) în pixeli (web) și invers. Încă două exemple specifice pentru UP unde Inkscape a fost util anul ăsta este funcția de generare de roți dințate :) și funcția de multiplicare și distribuție automată pe linii și coloane a unui obiect (folosită pentru toate tichetele și pentru secunde)

Pentru prelucrare de fotografii, spre exemplu cele din chestionarul de la Mașina Timpului, etapa I, și pentru fotografiile folosite pe site am folosit GIMP, care este în esență o alternativă limitată la Photoshop. Îl folosim cu succes pentru redimensionări, crop-uiri, manipulare de culori și alte mici corecturi pe care le aplicăm fotografiilor și înafara contextului UP.

Pentru filmele În direct din studiourile UP am folosit tot o unealtă open source numită OpenShot. Deși nu are o interfață grozavă, pentru operații de bază – tăiat și lipit secvențe de film – este complet funcțional. Nu a fost deloc dificilă nici introducerea cover-urilor statice și a overlay-urilor cu nume, și are integrată și o funcție de export direct către Youtube.

Am folosit LibreOffice, o varianta liberă a OpenOffice, mai ales Writer (procesorul de texte, alternativă la Microsoft Word) pentru tot ce înseamnă documente cu text care au ajuns la un moment dat la printat, de la cereri și scrisoarea pentru părinți la handbook-ul A5 pe care l-am distribuit participanților, și la aproape toate materialele explicative pentru Mașina Timpului. Am folosit foarte puțin și Calc (alternativa de la Microsoft Excel) pentru câteva documente și ca să ordonăm clasamentul final.

Pentru colaborare online ne-am folosit (foarte) mult de Google Docs și de Trello.

Pe Google Docs / Drive s-a scris practic UP-ul – de la invitație la bugete și liste de cumpărături la idei de activități și organizare pentru proiecte interne, scrisori și carnețelul participantului – orice document scris care a necesitat colaborare a trecut la un moment dat prin Google Docs.

Cele destinate print-ului au fost înghețate pe Drive și am făcut un format pentru tipărire  (cum ziceam, în Writer). De asemenea, pentru sharuirea de fișiere între noi – în special cele din Pachetul Grafic, de care avea nevoie toată lumea, Google Docs a fost spațiul de stocare online preferat. O parte din evaluările pentru staff se fac tot prin Google Forms, care intră în același pachet. Nu mai spun că există aplicații bune pe mobil pentru Drive, Docs și Sheets.

Trello este o unealtă de organizare personală sau de echipă care folosește un sistem simplu de coloane pentru a organiza un proiect (sau orice alt fel de proces) – fiecare item, fie el o decizie, o acțiune sau altceva fiind la un moment dat într-o coloană și, în funcție de ce se întâmplă cu el, poate fi mutat în alta.

Fiind gratis pentru ce am avut noi nevoie, cu suport pentru discuții și liste de To Do, cu deadline-uri și câteva unelte de organizare, făcând posibilă atribuirea responsabilităților către diferiții responsabili și având o aplicație dedicată pentru mobil, Trello a fost o unealtă foarte bună pentru UP, ajutându-ne să cheltuim mai puțin timp pentru a fi informați cu toții despre progresul tuturor aspectelor evenimentului.

Screenshot from 2014-12-27 18:43:52
Board-ul UP17 pe Trello la final de UP17

 

Ca și fonturi am folosit un font numit Lobster prin Google Fonts, cu licență liberă pentru proiecte ca al nostru, și familia de font-uri Liberation, o alternativă free și open pentru font-urile de bază de la Microsoft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.