First Lego League, un program fain (și) pentru cercetași

First Lego League este un program educațional (cu un concurs atasat) in care copii cu precadere de varsta temerarilor (limitele de vârstă sunt de fapt 9 – 16 ani) construiesc roboti LEGO pentru diferite „misiuni”, dar și lucrează la un „proiect de cercetare” pentru care trebuie să se documenteze și să propună o soluție realistă pentru o problemă reală din jurul lor.

Fiecare ediție (sau sezon) are o temă diferită – acum doi ani a fost despre animale domestice, anul trecut despre utilizarea apei de către oameni iar ediția de anul acesta este despre spațiul cosmic („Into Orbit” / „În orbită”).

Cred că conceptul concursului se pretează foarte bine pentru încadrare în programe cercetășești, pentru că tema / ce e de făcut este bine definit dinainte, și modul în care echipa își pregătește robotul și proiectul de cercetare sunt în gestiunea „antrenorilor” (liderilor), deci există o structură și o țintă clară, dar libertate maximă pe zona de educație.

Termenul de înscriere pentru echipe este la sfârșitul lunii noiembrie, iar sezonul se incheie cu o competiție națională care are loc la Politehnica din București în martie, când roboții trebuie să fie pregătiți să facă treabă și proiectul de cercetare trebuie prezentat.

Puteți citi mai multe despre competiție, aici: https://www.firstlegoleague.ro/. Un calendar pentru datele cheie din sezonul acesta, aici.

Roboții LEGO se construiesc și se programează relativ ușor – nu-i musai să fiți programator sau inginer mecanic ca să puteți să coordonați o echipă pentru FLL, ci mai repede să puteți să coordonați copii, să le ghidați învățarea și să le-o ancorați în lumea reală, să vă asigurați că lucrează împreună și că sunt motivați – în esență, ce face oricum un lider cercetaș :)

Ca orice activitate, mai ales din zona asta, exista, desigur, si costuri asociate:

  • înscrierea este 1250 de RON / echipă, care include dreptul de participare la competiția națională și kit-ul de concurs (elementele LEGO care compun misiunile roboților și planșa de concurs)
  • (măcar) un kit robotic LEGO – un EV3 e în jur de 1500 (sau poate că unul dintre cercetașii voștri are deja un astfel de robot acasă)
  • mai multe piese LEGO, în funcție de ce creează copii
  • o masă de concurs conform specificatiilor din regulament (am construit una recent, cea mai simplă variantă e undeva la maxim de 200 de lei dacă o construiți voi)
  • transport și organizare pentru discuții cu expert în domeniu și pentru competiția finală din București

Sunt de acord că vorbim despre niște costuri relativ mari, cel puțin în termeni de activități cercetășești – dar cred că e o oportunitate bună să învățăm mai multe despre cum putem să aducem mai multă educație STEM (stiinta, tehnologie, inginerie, matematica) în programele noastre pentru cercetasi si programul asta poate fi interesant pentru o parte dintre voi – daca e ceva ce prinde, putem sa incercam sa gasim solutii de finantare pe viitor.

Dacă vă interesează participarea și vă pot sprijini cu mai multe detalii, vă rog să-mi dați un semn!

Dacă vă interesează participarea, și ați fi dispuși să vă implicați cu unitatea voastră de temerari în această competiție, și singurul lucru care vă oprește să vă înscrieți sunt costurile, vă răg să-mi scrieți, poate găsim o variantă de susținere! M-ar bucura tare mult să avem 1 – 2 echipe de cercetași la FLL anul ăsta :)

În încheiere, vă las clip-ul ăsta care arată niște roboței „rezolvând” misiunile propuse pentru anul ăsta – așa ceva ar trebui să facă și roboțeii cercetașilor noștri :) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.