Cu lupișorii prin Cluj

Echipa noastră de lideri de lupișori este fantastică – hotărâtă și implicată, a crescut, așa cum cresc lupișorii, într-un an cât alții în 10 – daca anul trecut a fost primul camp de vară în care participau lupii – acum haiticul nostru numără în jur de 40 de copii și echipa de lideri face tot posibilul să crească pentru a ține ritmul.

Din cauză că nu sunt permanent în Alba, după campul de astă vară am avut puține ocazii să mă întâlnesc cu lupișorii, și, pentru că cred cu tărie că un șef de centru local ar trebui să cunoască cercetașii din centrul local pe care îl conduce, am rugat-o pe Popi să mă anunțe când lupișorii au acțiuni la care aș putea participa și eu. Am ratat o ocazie la începutul lunii trecute, când lupișorii au fost la Deva, pentru că a trebuit să particip la Adunarea Generală a ONCR, dar acum trei săptămâni, când lupișorii au mers în excursie la Cluj, m-am pus și eu pe tren.

Lupișorii au avut de pregătit o descriere a unui animal, și le-au citit pe trepțile Muzeului Zoologic

Pe lângă cei 30 de lupișori (!) și 6 lideri și adulți care au venit de la Alba, ne-am mai alipit încă 6 lideri veniți special sau rămași prin Cluj – pe post de bodyguarzi :) După o oprire la ora deschiderii la L’Atelier – pentru primul pitstop al zilei, am ajuns la Muzeul Zoologic – o colecție impresionantă de animale în formol și împăiate, și câteva diorame, într-un muzeu care arată mai repede a spațiu de referință pentru studenții și cercetătorii de specialitate decât pregătit pentru un public larg.

Energizer la Muzeul Zoolgic
În cerc, la energizer

Evident, copii (ca și unii dintre noi care nu au trecut de 12 ani, printre care și subsemnatul) sunt întotdeauna entuziasmați să vadă lucruri noi, mai ales din lumea naturală – și muzeul zoologic din Cluj nu duce lipsa de așa ceva – de la insecte care mai de care mai ciudate la păsări și amfibieni, și chiar și niște feline mari.

Prin Hașdeu
Jocuri la Muzeul Zoologic

Imediat dedesubtul muzeului zoologic, cu acces printr-o scară strâmtă în spirală – numai bună de filme horror – este vivariumul – casa mai multor gâze, reptile, rozătoare și târâtoare, de data asta vii. Ca niște animale de pradă ce sunt, lupișorii noștri s-au risipit printre animale mai curioase decât alea din camera de deasupra, și s-au strâns doar să-l asculte pe șerifu’ ce se ocupă de muzeu, și să-l vadă când a scos din cutia lor niște gândaci africani.

Spre Grădina Botanică

Următoarea oprire a fost Grădina Botanică, unde maxima atracție au fost serele (mai ales că începuse o ușoară ploaie), unde am punctat câteva lucruri interesante:

  • oamenii de la tropice have it easy – is niște frunze pe plantele alea ale lor de din două bucăți faci un acoperiș de casă, nu un adăpost. Unde mai pui că îs niște plante de vin direct în formă (și dimensiune!) de umbrelă!
  • copii sunt mai interesați de automatul de dulciuri decât de plantele carnivore
  • lupișorii mănâncă de 10 ori pe zi
Patrula noastră în drum spre sere
La grădina botanică ne-au lipsit tăblițele cu numele copacilor, mai ales pentru unii copaci care erau mai dubioși decât ăia din jurul lor. Le-am făcut niște poze să vedem dacă-i descoperim mai târziu.
Lideri + „bodyguarzi”
Ultima oprire a fost într-un loc unde orice copil de Alba Iulia nu poate să o rateze într-un oraș mare: McDonald’s. După mulți ani, și o oarecare experiență internațională, tot nu înțeleg de ce mă atrăgea McDonald’s-ul ca și copil – probabil că are legătură cu faptul că lucrurile la care nu avem acces în mod normal ni se par cele mai interesante, fără să fie nevoie de alte argumente.
Nuferi lângă turnul de apă
După ce i-am lăsta pe lupișori la gară, ne-am strâns iar în L’Atelier, ca să mai povestim – dar în primul rând să identificăm copacii pe care i-am pozat în grădina botanică. A fost interesant cât de greu e să cauți un anumit copac pe care l-ai avut în fața ochilor și să afli cum îi zice. Pentru copacul cu flori de lângă turnul de apă, am încercat să folosim un site care clasifică copacii după frunză, dar n-am avut noroc. Frunza copacului e destul de ciudată de felul ei, ce-i drept.  Cu mult noroc, când, la sugestia lui Pătrat, am mutat de pe text-search pe image search pe Google, o poză foarte asemănătoare cu poza noastră era acolo, pe rândul 2 – așa că îmi face plăcere să vă prezint tulipanul. :)
Frunza tulipanului
Floarea tulipanului
Dacă prima identificare poate fi atribuită mai mult norocului decât lui Pătrat, a doua merge cu totul către el, cu un search string de forma „8 leaf cluster” sau ceva în genul ăsta. Deci, permiteți-mi să vă prezin și Magnolia macrophylla (nu știm cum îi zice în română :P)
Frunză Magnolia macrophylla
Ca să concluzionez, am avut o sâmbătă foarte interesantă, activă și instructivă, i-am cunoscut pe mulți dintre lupișorii mai noi, și am avut un scurt preview în ce o să însemne campul de vară :)
Compromițătorul a fost compromis :P

Mai multe poze, la mine pe Facebook, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.