Adunarea Generală a ONCR, Săliștea Sibiului

Am început să scriu post-ul ăsta mai demult, dar nu am apucat să-l finalizez până azi. Am avut în weekendul cu 16 – 17 aprilie prima Adunare Generală a ONCR de când fac parte din Consiliul Director. A fost un eveniment pe care l-am simțit foarte obositor, și greu atat pentru minte cât și pentru suflet, continuat de o ședință de Consiliu Director în aceeași notă, dar cred că rezultatul per total a fost unul pozitiv pentru organizație și pentru cercetași.

La Consiliul din februarie am propus și am decis să o facem la Săliștea Sibiului, exact în locul unde urmează să fie RoJAM la vară, și, deși au existat și critici și probleme cauzate de locația asta, cred în continuare că ideea cu locația a fost una bună. Poate că pentru locație, poate pentru RoJAM, sau poate pentru că ordinea de zi a conținut și alegeri pentru completarea Consiliului Director și o propunere de modificare a cotizației, prezența a fost una foarte bună: 44 de Centre Locale din 52.

Săptămâna de dinaintea Adunării Generale a fost foarte agitată, și, deși speram să avem măcar o săptămână de discutii, atât pe cotizație cât și pe rapoartele structurilor nationale, lipsa completă a timpului multora dintre noi a însemnat că materialele au fost, din nou, finalizate doar pentru mapa fiecăruia dintre reprezentanții Centrelor Locale. Trebuie să găsim o soluție la problema asta. Când eram mai mic, și reprezentam Centrul Local Axente Sever Alba Iulia, nu mă gândeam foarte mult la lucrurile astea. Totuși, să pretinzi oamenilor responsabilitatea unui vot atunci când nu pot discuta în Centrul lor Local subiectele care vor fi votate, după părerea mea, este cam mult.

Au fost două subiecte foarte importante, și unul care poate nu a fost tratat cu atâta importanță dar pe care eu îl consider ca o victorie. Subiectele importante au fost alegerile pentru completarea Consiliului Director (și acum îi avem ca proaspeți colegi pe Maricel Maroti, de la Centrul Local Virgil Onițiu Brașov și Marian Panait, de la Centrul Local Peleș Sinaia) și modificarea cotizației.

La masa prezidiului, poate post-ul meu cu cămașa are mai mult sens acum :)

Modificarea cotizației, după cum mă așteptam, a fost un subiect de lungi și aprinse discuții, de multe negocieri, chiar și de lacrimi și de vehemență. Noua cotizație este considerabil mai mare decât cea veche, dar este mai flexibilă, și este calculată să putem acoperi o stabilitate financiară a ONCR prin acoperirea bugetului nostru administrativ minimal. Noua cotizație vine și cu angajamentul meu, chiar personal, că vom introduce un sistem informatizat de gestiune a membrilor și a cotizatiilor lor până la sfârșitul anului. Acest sistem va trebui să bazat pe o structură distribuită, la îndemâna și în responsabilitatea Centrelor Locale și pe carduri de membru (despre care voi mai scrie aici).

Discuție pe marginea propunerii noii cotizații

Lucrul de care ziceam că e important dar nu a fost tratat cu atâta importanță este că Centrele Locale sunt acum o prioritate validată de AG a Consiliului Director, atât pe partea de comunicare, cât și pe partea de extindere / dezvoltare.

Pe partea de aventură cercetășească, AG-ul a fost o peripeție interesantă. L-am avut pe Gabi în vizită joi / vineri la București, și am plecat vineri împreună la Săliște. Deși Miha ne făcuse rezervare, evident că am pierdut-o, și am prins ceva bus până la Vâlcea, și apoi cu mult noroc de acolo un microbuz de Sibiu – unde am ajuns, amândoi fără baterie la telefoane, pe la 22.

Ne-am băgat la un birt în Piața Mică, ne-am băgat la încărcat, am descoperit că avem un accelerat la 3AM, așa că i-am sunat pe Adi Cozma și pe Bogu, și am rupt un Saboteur până ne-au dat afară de la Einstein, un alt birt din Piața Mică :)

Am ajuns la crăpatul zilei la Săliște, am mai pus țara la cale cu Cătă Cătană și cu Adi Șuhanea, și s-a făcut de ora 8 și a început agitația. Făcând parte din prezidiu, n-am reușit să vorbesc și să socializez foarte mult printre participanți, dar am fost fericit să întâlnesc mulți prieteni vechi, și chiar să descopăr unii noi.

Partenerii noștri de la UCMR (Uniunea Cercetașilor Maghiari din România) au fost prezenți și ei, și intervențiile președintelui lor, cât și scurta discuție pe care am avut-o cu el la încheiere îmi sporesc încrederea pe care o aveam oricum în colaborarea noastră cu ei.

Duminică, după scurtul Consiliu Director, am făcut un photo shoot pe câmpul RoJAM îmbrăcați cu tricourile RoJAM pentru a promova RoJAM și am petrecut după-masa în Sibiu (în lipsa unei soluții de transport mai devreme) și am urcat, în sfârșit, în Turnul Sfatului :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.