La Adunarea Generală Extraordinară a ONCR, care a avut loc acum câteva săptâmâni, a fost adoptată Politica Safe from Harm, noua abordare a organizației noastre cu privire la siguranța cercetașilor și a tuturor celor implicați în activitățile noastre.
Prin această nouă și radical diferită abordare, organizația noastră își asumă explicit responsabilitatea de a crea un mediu sigur pentru cercetași și toți cei implicați în activitățile noastre, din toate perspectivele, cu toleranță zero pentru abuzuri, și propune mecanismele prin care își va îndeplini această responsabilitate.
Începută printr-un document de poziție de acum aproape 3 ani, dezvoltarea politicii a însemnat un efort considerabil și admirabil din partea unei echipe care a avut de navigat un context complicat, într-o societate care nu pune, altfel decât declarativ, mare preț pe siguranță, în care abuzurile sunt în general tolerate și / sau măturate sub preș și în care regulile există, de multe ori, nu atât ca să fie respectate, ci pentru a putea fi folosite doar după ce se întâmplă ceva rău (de multe ori pentru fuga de răspundere reală).
Cred că adoptarea Politicii e un pas fantastic al cercetășiei și am convingerea că el va avea un impact pozitiv semnificativ nu doar în experiența cercetașilor, ci și în viața beneficiarilor indirecți ai programului cercetășesc, și că va aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea sănătoasă, curată și onestă a cercetășiei în România.
Siguranța (Safe from Harm), într-o formă sau alta, a fost întotdeauna un aspect implicit al activității cercetășești peste tot în lume, întrucât implică copii și tineri, care sunt în mod deosebit vulnerabili la accidente și abuzuri, și necesită un înalt nivel de responsabilitate. Pe măsură ce societatea noastră se dezvoltă, am început să înțelegem însă că avem nevoie de repere mai concrete și un mesaj mai ferm când vine vorba de cum se manifestă această responsabilitate.
Ne încadrăm astfel într-un curent mai larg și tot mai pronunțat în mișcarea cercetășească din Europa și din toată lumea. Prin procese adaptate, desigur, specificului național, dar cu o grijă comună și de factură modernă pentru nevoia de siguranță în procesul de dezvoltare personală, organizațiile de cercetași se apleacă cu tot mai multă atenție asupra conceptului Safe from Harm, iar în Conferința Mondială de anul acesta, criteriul siguranței a fost introdus în Constituția Organizației Mondiale a Mișcării Scout.
Pe fondul a ce bănuiesc eu că este un soi de imaturitate emoțională generalizată (sau subdezvoltare emoțională?), contextul nostru social este de multe ori atât de adâncit în perpetuarea unor stări de conflict și abuz încât de multe ori nouă, ăstora ce suntem adulți acum ne e câteodată dificil să înțelegem ce-i abuz și ce nu, ce-i conflict și ce nu.
Dar asta-i realitatea noastră, așa cum e – provocarea aici este să creăm acel spațiu sigur în care copii și tinerii să poată să crească, într-un mediu sănătos, să se simtă apreciați și să vadă încrederea pe care cercetășia o manifestă în ei și în viitorul lor în timp ce le lăsăm suficientă libertate încât să dea de greutăți, să le depășească și prin asta, să se depășească.
Obiectivul nostru nu este să facem un clopot de sticlă sub care să-i protejăm pe cercetași, ci să îi încurajăm să iasă în lume și să trăiască cu adevărat, echipați cu tot ce au nevoie ca să fie activi implicați în comunitate și să-și îndeplinească la maxim potențialul.
Altfel spus, în loc să ne propunem să le punem roți ajutătoare la bicicletă și să-i limităm să meargă doar pe trotuar, ținta noastră ar trebui să fie să-i învățăm pe cercetași când și de ce ar fi bine să pună frână, să aibă încredere să meargă și pe drumuri noi, chiar dacă nu-s asfaltate, să ne asigurăm că poartă cască tot timpul, că au experiența practică de a schimba o cameră spartă și că știu care le sunt drepturile și obligațiiile în trafic.
Este adevărat că Centrul nostru Local s-a abținut la votul pentru Politica Safe from Harm, pentru că am considerat că unele din formulări sunt insuficient de clare și că așa cum sunt ar putea pune piedici exact în îndeplinirea obiectivului de mai sus. Vom continua să colaborăm cu nivelul național pentru lămurirea acestor mici lucruri.
Dar asta voiam să zic, că politica Safe from Harm va deveni o piatră de temelie a cercetășiei din România și că ține de noi toți ca temelia asta să fie solidă și rezistentă la …vremuri.
Întrucât la Adunarea Generală s-au adoptate niște amendamente la politica Safe from Harm și nu am găsit încă o variantă completă, așa cum a fost adoptată, vă las aici link-uri la politică și cele 5 amendamente: A1, A2, A3, A4 și A5.
Un comentariu la „Politica de siguranță pentru activități cercetășești (Safe from Harm)”