Fără să cunosc foarte multe despre subiect, mi-am propus să sap puțin și să aflu dacă putem folosi cumva locația rețelelor wireless din aglomerații urbane (unde sunt mai multe) pentru localizare – în contextul cercetării mele – servicii bazate pe locație.
Am descoperit că practica asta există, și că oferă rezultate destul de precise în zone în care există foarte multe rețele wireless a căror locație este cunoscută. Informația despre locația unui punct wireless poate să vină din mai multe locuri, de la declarația provider-ului de Internet pentru locația unde a închiriat acel IP (care, la modul cum crește și se schimbă infrastructura nu este tocmai de încredere), sau prin wardriving, acțiunea de a plimba un dispozitiv cu WiFi și GPS (gen un smartphone) printr-o zonă pentru a înregistra locația rețelelor respective.
Pentru prietenii mei mai tehnici, sau mai curioși, o descriere în detaliu a unor idei foarte bune se poate găsi într-un articol [2006], de la Intel Research, aici.
Ne-am pus problema, la un moment dat, cu mai mulți prieteni, de cum face Google Maps pentru device-uri limitate, cum e iPod touch, să ofere locația, deși nu are decât WiFi și niciun fel de altă conexiune cu lumea. That’s how! Google are niște mașini care se plimbă prin orașele mari ale lumii, și înregistrează nu doar poze pentru Google StreetView, ci și informații despre rețelele WiFi din zonă.
Nu contează dacă rețelele sunt securizate sau nesecurizate – cele mai multe rețele, pentru simplitate, fac broadcast cu numele rețelei și adresa ei hardware – chiar dacă este securizată, encriptată, pachetul ăsta se poate intercepta fără vreo problemă – și sunt informații suficiente pentru a identifica unic rețeaua respectivă …
Nu am reușit să descopăr dacă Google se bazează numai pe datele lor, sau iau și de la alții. Totuși, toate aplicațiile de Android pe care le-am găsit se referă la un site – Wigle.net, care se pare că este cel mai tare site în domeniu, cu extrem de multe rețele descoperite (gen 45 de milioane! de rețele WiFi și vreo 800 de mii de stâlpi de telefonie mobilă).
Pentru că sunt interesat de partea asta de localizare pe medii urbane, găsesc efortul de a ajuta acest efort unul extrem de util – pentru că putem contribui la o localizare mai bună pentru zone ale Bucureștiului unde GPS-ul nu merge (din cauza blocurilor) sau pentru dispozitive care nu au acces la GPS (gen tablete mai ieftine, gen iPod touch-uri, dispozitive custom …). Unde mai pui că și dacă am GPS prefer să folosesc localizare prin WiFi – pentru ca consumă considerabil mai puțină baterie.
Aș adăuga că, din datele pe care le-am strâns până aici, faptul că Romtelecom dă acum pachete cu wireless aproape cu fiecare abonament de internet ajută enrom. În trei – patru ture cu bicicleta (făcute pentru alte sarcini, prin București) am strâns locații pentru mai bine de 2000 de rețele noi, și aproape 100 de turnuri de telefonie mobilă.
Așa că dacă aveți un device cu GPS și WiFi, și vreți să dați o mână de ajutor, fie că sunteți în Alba Iulia, Cluj, București, Timișoara sau oriunde altundeva – descărcați o aplicație de wardrive (cei de la Wigle.net o au pe a lor pentru Android), preferabil, dar nu obligatoriu una care știe să exporte către Wigle și aduceți noi rețele în sistem :P Dacă vreți să facem echipă, puteți merge aici și să dați join la yetibalauru’s team.
Si eu cum pot folosi pentru localizare. Ce introduc si unde? Vreau sa localizez firmele care-mi folosesc softul ilegal. Momentan, el imi transmite ip-ul utilizatorului. Multumesc!
Ce am propus eu aici nu ajută în mod necesar la localizarea pe bază de IP (localizarea pe bază de IP ar însemna cel puțin să vă puteți conecta la acele rețele). Totuși, fiecare adresă IP este vândută cuiva – unei entități persoană fizică sau juridică – există baze de date cu așa ceva. De cele mai multe ori în România, ele aparțin unui ISP (Digi, UPC, etc) care, din bunăvoința lor sau încurajați de instanțe, pot identifica ce IP au dat cui și când.