sampling teaching

Acum ceva mai bine de o săptămână m-a sunat unul dintre profesorii mei de la facultate, cu care am mai colaborat pe diferite chestii, să mă întrebe dacă nu sunt interesat să țin câteva laboratoare la o materie numită Programare Web. Nu m-am gândit prea mult atunci, dar am acceptat. În consecință, acum sunt asistent la Programare Web, o materie de anul 4, specializarea C5, la dl. prof. Florin Rădulescu și la Ciprian Dobre.

Am de ținut 3 laboratoare, celălalte 7 sunt susținute de colegul meu (mai experimentat), Matei Popovici. Pentru că nu am mai făcut niciodata așa ceva, să fiu sincer, am fost cam morcovit pentru prima „reprezentație”:), dar totul a decurs ok și toți cei  ~50 de studenți (! – deh, luni or tras chiulu de la tot oricum :P) de la primul laborator de marți au supraviețuit :P

Sunt câteva lucruri pe care le văd pozitive în treaba asta cu laboratoarele, și anume că ăsta fiind primul an în care se ține Programare Web, am oportunitatea să mă implic activ în dezvoltarea unor laboratoare interesante despre ceva cu care lucrez zilnic și despre care am strâns destul de multe informații utile și practice de-a lungul anilor. O să încerc să postez aici despre dificultățile care apar când lucrezi la o tematică (ce cuvânt de „lemn”!) de laborator de la 0, și despre reușitele noastre în domeniu :).

Îi invit, de asemenea, pe acei prieteni care citesc pe-aici și lucrează în bresle conexe aplicațiilor web, să vină cu idei și propuneri de ce cred ei că ar trebui ca tinerii absolvenți de facultate ar trebui să știe despre aplicații web. În principiu, ce ne-am propus până acum este să încercăm să încurajăm niște bune practici pentru dezvoltarea unor aplicații web scalabile, secure și robuste. Aplicațiile de laborator o să le facem în PHP (deja aud criticile :P), și ne-am propus să discutăm și despre interfețe, și despre funcționalitate javascript, și despre arhitectura aplicațiilor web în general. În plus, o să dedicăm două laboratoare securizării.

Ce mi se pare mie mișto este că oamenii au de făcut un soi de proiect, constituit din 4 teme care se construiesc una peste cealaltă, și la laborator învață chestii utile pentru temele respective. Pașii sunt aceeași, dar fiecare lucrează pe tema de proiect ce și-o ales-o, și la sfârșit ar trebui să aibă o aplicație web completă și funcțională.

Later edit: se pare că popularitatea mea e în scădere, vineri am avut doar doi studenți la laborator :P

4 comentarii la „sampling teaching”

 1. Rich media applications. Flash, Flex, etc.
  Aplicatii web complexe, interconectarea serviciilor intre ele, API-uri de Google, Yahoo, etc. De ce ti-ai face un API la un site de-al tau, de ce i-ai lasa pe altii sa aiba acces la datele tale si la userii tai… Sunt o mie de chestii de discutat..

 2. Mulțumesc Bogdan pentru sugestie!

  Actually, nu este vorba despre web „design”, ci despre aplicatii web :) Adica mai mult in ideea: cum este facut o Joomla sau un Mambo (sau un Drupal, typo3, sau chiar WordPress …).

 3. Multumesc Sorin pentru superSugestii! :)

  O să avem un laborator, cred, în care o sa le vorbim despre Rich Media, dar (cred că) obiectivul principal ar fi interworkings of webapps.

  Despre servicii și API-uri (și reutilizarea codului, a bibliotecilor din YDN spre exemplu) ne dorim să vorbim la un laborator, și mie mi se pare o chestie esențială pentru cineva care dezvoltă azi aplicații web. Din păcate însă, netu în lab (ED305) este „opțional”, așa că testarea la laborator o să fie delicată (da, da, Programare Web fără net, WTF?), dar o să încercăm să facem așa ceva (o să verific dacă fac și la curs chestii asemănătoare).

  Asta-i și problema, că sunt o mie de chestii de discutat, și nu încap nicicum în cele 14 săptămâni (mai ales că sunt mulți studenți la PW care sunt mai repede interesați de o sesiune ușoară decât de învățat chestii :|)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.