OOo pimping

OpenOffice.org este o suită de programe de office care este alternativa 1:1 a programelor din Microsoft Office, cu excepția Outlook (pentru care, am mai scris, eu folosesc Evolution). OOo e o suită robustă, care are o interfață grafică la nivelul MS Office 2000, dar care face treaba foarte bine, și repede. Unde mai pui că e și opensource?

În weekend, după ce am petrecut o săptămână sau două doar cu Writer (alternativa la Word) și cu Impress (alternativa la PowerPoint), m-am gândit să mă uit dacă nu pot să configurez / adaug lucruri să mă simt mai bine în el :).

Pentru început, a fost necesar să schimb splash-screen-ul pentru că ăla original este îngrozitor. L-am pus pe ăsta:

New OOo splash

Ca să schimbi, în Ubuntu, go to

/usr/lib/openoffice/program

și se înlocuiește openintro_ubuntu_sun.bmp cu o imagine de aceeași dimensiune, și care este tot un bmp pe 24 de biți (pe 32 de biți nu merge).

Apoi, am găsit, în sfârșit, întâmplător, cum se fac blestematele alea de icon-uri mai micuțe, să nu mai mănânce jumate de ecran.

Icon-uri micuțe

Secretul pentru asta este

Tools > Options > OpenOffice.org > View > Icon size and style > smal

Beton :)

Next up, am făcut curat în pluginurile ce le aveam, și am căutat unele noi și utile. Asta mi se pare o super caracteristică a proiectelor opensource: pentru a încuraja dezvoltarea de feature-uri, foarte multe din proiectele astea suporta pluginuri, instalabile peste aplicația de bază.

Am găsit dicționar pentru limba română (cu tot cu sugestie de cuvinte :D) și pentru limba engleză. Este și un set de template-uri suplimentare pentru Impress, care arată foarte bine. Avem și niște upgrade-uri pentru (mai săracul) echivalent de Visio, numit Draw. Este un plugin de publicat direct pe blog (ce poate fi găsit și în MS Office 2007), și un plugin pentru editare locală a fișierelor din Google Docs. Sunt toate de găsit la pagina de extensii a OOo.

Update: ah, da, și am mai găsit un plugin care face highlight la cod, pentru mai multe limbaje. numai bun pentru documentații :)

Ca și o concluzie, după mai multe luni de utilizat OOo, și după ce am fost un semi-poweruser măcar pentru word și powerpoint de la Microsoft, aș vrea să spun că alternativele lor gratuite și opensource, deși arată mai sărac, sunt în continuare foarte puternice și numa bune de folosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.