my latest creation is … under way :)

M-am obișnuit să comunic pe mail. M-am obișnuit să știu că, chiar daca nu mi se răspunde instant la mail, mailul meu este citit semi-instant. M-am obișnuit cu oamenii care au o oarecare unealtă care pândește în vreun fel căsuța de mail pentru mesaje noi. Well, cand am venit acasă și am început să fac chestii cu exploratorii (care sunt la liceu), povestea asta s-o terminat instant :P.

Am tot amânat o ieșire, vrem să mergem la Șureanu și să trecem la Sarmizegetusa Regia. Și de miercuri am amânat-o pe luni, și acum pe săptămâna viitoare. Cea mai frustrantă chestie nu a fost că am tot mutat ieșirea (în mare din cauza vremii, deși este și un pic de nehotărâre în aer) ci faptul că de fiecare dată toată lumea era dezorganizată, și nicicum nu reușeam să ajung la toți, la timp, cu anunțurile.

Așa că azi când am ieșit să mă plimb accidental-intenționat în direcția fast-food-ului favorit, am avut așa un flash. Mi-am amintit că pe vremuri foloseam foarte intens telefonul și mesajele să ne anunțăm de una și de alta. E drept, atunci grupul era oarecum mai omogen, mai apropiat ca vârstă și ca „practici”, motiv pentru care nu m-am gândit la asta înainte. Ok, telefon, SMS, dar … să dau eu de la mine toate mesajele alea? Să stau să mă asigur că n-am uitat pe nimeni … suna cam muncitoresc.

Așa că (mai aveam până la fast-food) mi-am amintit de Gammu, și de faptul că are bind-uri pentru python. Ceea ce suna foarte bine. Mi-am mai amintit și că al meu Nokia 3110 Classic nu este distrus, doar că nu poate fi utilizat pe post de telefon mobil de zi cu zi. Poate foarte bine să îndeplinească funcția de gateway SMS.

Am făcut câteva configurări, am săpat puțin, și ta-daaaa, am reușit să trimit, de pe server-ul permanent de acasă, prin telefon, un SMS. Momentan este doar un executabil care primește parametrii în linie de comandă, dar pentru utilizarea la scară largă mă gândesc să fac un server care să gestioneze trimiterea de mesaje, și să comunice pe partea cealaltă cu aplicația mea, scrisă în ce-o fi ea scrisă. Poate, pe viitor, o să adaug și suport pentru citirea mesajelor primite înapoi, ca să poți da comenzi prin SMS.

Având în vedere abundența de tzeavă spartă cu care Orange împarte cartele cu număr în ultima vreme, partea de număr nu a fost o problemă. Singurul meu gând pentru dezvoltare viitoare este gestiunea creditului, în așa fel încât server-ul să aibă întotdeauna o estimare a creditului rămas și a perioadei lui de valabilitate, ca să nu te apuci să trimiți mesaje, și să nu ți le trimită decât pe unele sau chiar deloc. Cred că asta se poate rezolva prin mesaj la Cronos și interpretarea rezultatului, dar încă n-am reușit să citesc mesaje de pe SIM.

A mai încercat cineva să se joace de-a serverul de SMS-uri acasă? Puteți să-mi recomnadați un plan tarifar pentru Orange care să-mi cadă bine? ;)

Aaaaa, și am uitat problema cea mai mare! De acasa la fast-food am copt ideea asta. De la fast-food până la terasă (cam aceeași distanță) m-am tot gândit ce nume să-i pun, să sune bine, dar să le placă și la copii. Nu știu de ce, m-am gândit la Peticel, dar nu mi se pare potrivit. Aș vrea să fie un nume propriu, preferabil românesc, să nu fie ceva de genu SMSReminder sau ceva. Dau o bere oricui vine cu o idee fezabilă :P

3 comentarii la „my latest creation is … under way :)”

 1. Citirea unui mesaj SMS de pe SIM sau memoria telefonului – nu e foarte greu de facut – folosesti comenzi AT si sa ai grija la conversia din format PDU (protocol description unit) in text.

 2. Citirea nu e partea dificila, in linux ai gammu si bindinguri de python pentru gammu, si faci conn.getSMS() :P

  Ce am reusit eu pana acum sa fac a fost sa trimit, avand in vedere ca nu erau mesaje pe SIM, numa pe telefon, n-am reusit sa citesc inca de pe el, dar nici nu pot zice ca m-am omorat cu incercatul :)

 3. Foarte faina ideea. Nu prea am studiat eu Phyton [fix aia ma interesa cand aveam linux :)) ], dar pot sa iti dau niste Idei.

  1). ai zis ca ai probleme cu costul. Nici o problema, Orange vine in ajutorul Scout’ului. Iti iei o cartela PrePay si primesti „500 de minute şi 500 SMS, în reţea + 50 de minute pentru apeluri naţionale şi internaţionale, totul cu 5 euro/lunǎ”. Apoi cand faci reincarcare Orange te mai ajuta inca odata si iti da:
  „bonus 2,5 euro la prima reîncǎrcare de minimum 5 euro
  +5 euro bonus la a doua reîncarcare din urmǎtoarele 30 de zile”
  2). Si cat despre nume. Ce zici de Scout Dial’Up, sau Call-a-Scout. suna fain :)
  Sper ca te’am ajutat in vre’un fel.
  Thomas – CL.”Phoenix” Arad :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.