Idei (și candidatură) pentru Centrul Cercetășesc Nocrich

N-aș putea să spun că am fost de la început un fan înfocat al proiectului Centrului Cercetășesc Nocrich. Când a demarat proiectul ăsta mi-am pus (și public) problema că dacă este să pornim un Centru Cercetășesc în România, un alt loc ar fi mai potrivit – cu acces mai facil la obiective turistice și la rețeaua de transport în comun.

În ciuda acestor limitări, în ultimii 10+ ani, prin efortul unui număr impresionant de oameni minunați, Centrul Cercetășesc de la Nocrich a insistat să-și creeze locul lui în cercetășia românească, să devină un punct de referință în comunitatea locală și să-și câștige recunoașterea partenerilor de toate rangurile. În plus, a devenit un hub internațional unde cercetașii din România au oportunitatea să interacționeze cu tineri din Europa și din toată lumea.

Din perspectiva unui Centru Local care e la 100 de kilometri distanță de Nocrich (și care încearcă, printre altele, să își dezvolte propriul Centru Cercetășesc), Centrul de la Nocrich este, pentru Centrul nostru Local, un partener natural. Am putut să vedem first-hand, cu precădere în ultimii ani, impactul pozitiv pe care îl are asupra cercetașilor noștri și simpla lor implicare în diferitele acțiuni ale Centrului Cercetășesc. Cum ar zice ei, locul are un vibe fain.

În contextul ăsta, are sens pentru noi, ca Centru Local, să contribuim, în măsura în care putem, la dezvoltarea Centrului Cercetășesc Nocrich. Și cred că are sens și pentru alte Centre Locale să caute intern resurse și să vadă în ce măsură are sens să facă același lucru și să vadă în Nocrich un potențial partener de dezvoltare locală pe termen mediu și lung.

Am lucrat în ultimele luni cu echipa de la Nocrich ca să înțeleg dacă și cum aș putea fi eu personal de folos acolo. Nadia a anunțat, încă de anul trecut că a venit momentul să predea coordonarea activității zilnice (day-to-day operations) unui nou Director, și avem un apel deschis pentru poziția asta. În paralel, am dat o mână de ajutor la lansarea apelului pentru următorul Consiliu al Centrului Cercetășesc.

După perioada asta de discuții, am hotărât să încerc să contribui mai concret și mai formal la următorul pas pentru dezvoltarea Nocrich și să îmi depun candidatura pentru Consiliul Centrului Cercetășesc.

Am câteva idei și câteva bucățele de idei despre lucruri cu care-aș putea contribui la următorul pas al dezvoltării Centrului Cercetășesc – sunt niște gânduri, nu niște certitudini – și plec la drum acceptând că sunt multe lucruri pe care nu le știu acum, dar și că gândurile astea vor trebui remodelate și dezvoltate împreună cu ceilalți membri ai Consiliului care au și ei, desigur, propriile idei, obiective și gânduri.

Overall, cred că ideile principale de la care plec sunt că aș vrea să încerc să creștem atractivitatea Centrului Cercetășesc pentru Centrele Locale și pentru grupurile de cercetași, în așa fel încât să avem grupuri care vin aici tot timpul anului, și să îmbunătățim în general modul în care funcționăm, în special modul în care documentăm și comunicăm despre proiectele și inițiativele care se întâmplă la Centrul Cercetășesc, în așa fel încât mai mulți cercetași (și non-cercetași) să vrea și să simtă că se pot implica în ele.

Astea-s câteva din chestiile big-picture pe care aș vrea să contribui în următoarea perioadă, care să ne ajute să mergem în direcția asta:

  • O mai bună definire a rolului Consiliului Centrului Cercetășesc și a relației sale cu Directorul, în așa fel încât să putem tranziționa către Consilii active, responsabile și sustenabile pe termen lung, în care membrii înțeleg care le este rolul și și-l asumă cu entuziasm. Nocrich funcționează foarte organic și, deși s-a lucrat mult la unele proceduri, în multe situații soluțiile depind de persoane, nu de structuri. Asta face, printre altele, mai dificilă separarea rolurilor, dar și implicarea unor oameni noi, sau a unora care au nevoie de structură și predictibilitate în ce au de făcut.
  • Documentarea proiectelor și a proceselor existente și implementarea unui sistem general de documentare pentru viitor în așa fel încât să poată să existe o separare cât de clară între decizional și executiv; decizionalul (Consiliul) să poată să urmărească și să ghideze ușor proiectele existente și să putem să vorbim ușor și oricând despre care sunt proiectele pe care ne concentrăm, ce fel de nevoi avem pentru finalizarea lor, cum se încadrează ele în planul mare. Când am început să evaluez potențiala mea implicare la Nocrich, am descoperit o lungă listă de proiecte în desfășurare sau măcar listate ca idei / nevoi – despre care nu știam mai nimic anterior, și care nu sunt (încă) suficient de planificate încât să le putem descrie altora, să cerem finanțare pentru ele sau să cerem ajutor pentru îndeplinirea lor.
  • Un statut îmbunătățit care, printre altele, să pună în lege multele bune practici dezvoltate în ultimii ani, inclusiv să dea o voce diferitelor cercuri de voluntari care sunt apropiați de Nocrich, dar și să intereseze mai mult Centrele Locale în destinul Centrului Cercetășesc; și relația cu Organizația / Consiliul Director cred că trebuie așezată și ea
  • Creșterea sustenabilității financiare pe termen lung prin dezvoltarea de surse de venit organice pentru un Centru Cercetășesc – cazare și activități. Asta nu-i o idee nouă, e parte din planul curent, dar e suficient de importantă să fie pe lista mea :) Poate am putea include aici și un sistem transparent de verificare a disponibilității locurilor de cazare / campare și chiar și de rezervări?
  • Diversificarea și promovarea ofertei de activități a Centrului Cercetășesc către Centrele Locale, pentru promovarea conceptului de „meniu de activități”, în care Centrele Locale pot să-și alcătuiască programul unui camp și să își rezerve activități din cele disponibile.
  • Creșterea sentimentului de ownership al cercetașilor și al Centrelor Locale din țară față de Centrul Cercetășesc, începând cu cele în driving distance. Poate facem o rețea a Centrelor Locale care susțin Nocrich, pe care să o putem include într-un fel sau altul și în procesul decizional.

Mai am și o listă întreagă de chestii mai mărunte sau punctuale, care s-ar putea să nu mai fie relevante sau importante după ce înțeleg mai multe sau după ce avem un Consiliu nou.

Trebuie să admit că sunt entuziasmat (și, natural, un pic îngrozit) de oportunitatea de a servi cercetășia și din poziția asta în următoarea perioadă :)

Mulți dintre cei care citiți aici ați petrecut probabil mai mult timp în ultimii 10+ ani decât mine la Nocrich. Și mai mulți ați fost pe la Nocrich, chiar și în vizită. Așa că vă întreb și pe voi – și o să încerc să continui să fac asta activ de-acum încolo: care-s lucrurile pe care-ați vrea să le îmbunătățim la Centrul Cercetășesc? Ce facilități, ce programe, ce lucruri noi ați vrea să găsiți aici? Sau dimpotrivă, ce n-ați vrea să se schimbe vreodată la Centrul Cercetășesc? Scrieți-mi aici sau oriunde altundeva unde mă găsiți pe interneți :)

Cred că până la sfârșitul lunii va fi finalizat procesul de selecție atât pentru noul Consiliu al Centrului Cercetășesc, cât și pentru noul Director. Vă țin la curent cu ce se întâmplă :)

2 comentarii la „Idei (și candidatură) pentru Centrul Cercetășesc Nocrich”

  1. Devine din ce în ce mai greu să găsim locații de camp iarna, provocarea principală fiind numărul de paturi disponibile într-o singură locație si evident bugetul.

    Taberele DJST-urilor pot sa fie uneori o opțiune însă am observant recent (cu mici excepții) că acestea se degradează vertiginos și că sunt foarte dependente de decizii politice (ba au ba nu au buget, ba sunt la MTS ba sunt la Ministerul Familiei..)

    Nocrich poate să devină o locație perfectă de camp iarna dacă ar putea oferi 50-70 de paturi în spații încălzite, o sală de activități generoasă și why not Camp Logistics as a Service?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.