Getting shut out of my Windows / Opening up to a new World

Toată povestea asta începe cu ziua când, după ce am dat super examenul la IE, micvs și cu mine am decis să ne schimbăm sistemele de operare. El, din Ubuntu în Vista 64, eu din WinXP în Ubuntu 64. Bine, ideea era așa, un test, să vedem cum merge, dar dacă tot m-am regăsit în Ubuntu, am zis ce-ar fi să redimensionez eu partiția mea NTFS de Windows să o fac un pic mai mare, că și așa n-am nevoie de 40 de Giga pe Ubuntu. Allright, zis și făcut. 5 ore de redimensionat partiția de NTFS, restart, surpriza! Pentru că probabil s-or rescris descriptorii partiției în MBR după redimensionare, Windows acuma se credea instalat pe C:\, deși el era instalat pe F:\. Normal, no more boot, no more Windows.

Am încercat să-l lămuresc eu, am citit mult și bine despre cum se poate și ce se poate face, să repari chestia asta. Vă spun imediat ce am reușit, dar ce contează e că în timp ce foloseam Ubuntu ca să mă documentez și mai instalam câte o chestie, două în el, și am reușit să găsesc metode să trec peste problemele care îl făceau enervant pentru mine și, acum, după 3 zile (vă zic, nu-i așa simplu să găsești documentație pentru problema ce-am avut-o eu :P) sunt destul de hotărât să trec, într-un final, pe Ubuntu ca sistem de operare principal. Mai mult despre aventurile mele în ultimele 3 zile mai încolo. Postul ăsta este de fapt despre cât de prost îi Windows la chestii simple, și despre ce să faceți dacă pățiți ca mine :)zu

Situația pre-dezastru

Aveam un Ubuntu 7.04 (updatat între timp la 8.10), deci un ext3 și un swap. swapu era evident, standard, într-o partiție extinsă. Când am instalat XP-ul, am redimensionat partiția primară a linuxului și i-am făcut loc între linux și swap. Windows a văzut partița ca discul F: și așa a rămas (C, ext3u, D, swapu, și E, cdrom-ul – cred).

Problema

Am micșorat partiția ext3, în setup-ul pentru Ubuntu amd64, și am lăsat spațiu între ea și partiția ntfs a windows-ului, apoi, din proaspătul instalat Ubuntu, am rulat GParted (am încercat inițial cu Partition Magic din Windows, dar fiind partiția activa o refuzat să ruleze), și am redimensionat partiția ntfs la stânga (ceea ce implică și o deplasare). De menționat că îți trebe musai ntfsprogs ca să faci trăznăi pe ntfs din GParted.

Când am repornit windows-ul, partiția mea F: era acum C: și, Windows-ul nu mai știa să pornească (ajungea chiar înainte de login!). Am citit toate forumurile posibile, și am aflat o gramadă de sfaturi utile la tot felu de oameni în probleme asemănătoare cu a mea, dar nici unul util pentru mine. Totuși, niște chestii interesante.

  • Windows nu folosește la boot litere de partiții. La boot are un fișier special, boot.ini, unde partițiile sunt definite pretty much ca in linux, adica o adresare de tipul hard/partitie. Drive letter assignment este ținut în regiștrii (se înregistrează id-ul partiției la litera asociată). Dacă id-ul partiției se modifică sau ceva se schimbă și îi dă cu virgulă, Windows decide să facă o reasignare instant pornind de la C: (ceea ce am pățit și eu)
  • Practic, se pot edita regiștrii Windows, dacă reușești să te loghezi (se pare că sunt cazuri în care ajungi să te și loghezi), sau, poți să-i modifici chiar din Linux, dar tre să știi ce faci (și atenție copii, că regiștrii îs tot ce contează în windows, dacă cineva vine cu un livecd vă poate faulta. Sugestia mea, întotdeauna să aveți parolă pe boot :)
  • GParted se mișcă în direcția în care problema asta nu o să mai existe
  • Există un utilitar pe RecoveryConsole-ul de la WindowsXP, BOOTCFG cu care se poate modifica fișierul boot.ini, și regenera în cazul în care se strică sau devine corupt
  • Vista știe să repare cu DVDul de instalare default problema asta (nice)
  • WindowsXP are posibilitatea de a se reinstala (face un soi de Recovery, zice el) dacă bagi exact cdu ăla în unitate (adica acelasi produs, nu neaparat același CD fizic – contează dacă-i SP2, dacă-i varianta pentru MSDNAA, dacă ii Pro sau Home …) în care practic își șterge toate fișierele lui și le pune la loc și rescrie regiștrii. Eu am văzut în chestia asta scăparea mea (și cred ca era) doar că, dintr-un motiv bizar, când am ajuns să bag Keyul de la MSDNAA, Windows Setup nu îmi vedea tastatura, de loc. Am încercat de două ori, și am renunțat.

Soluția mea finală: move to Ubuntu, Windows can get screwed to fast, to unexpectedly. Totuși, dacă nu aveam problema cu tastatura (care presupun că a fost cauzată de ceva problema cu drivere gata instalate) puteam să îmi bootez windows-ul. De acord, îl butam în C: nu în F:, dar apoi puteam trece la șmecheriile cu regiștrii și eram home safe. Cred că unui user de desktop i-ar fi mers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.