Footprints

Pentru utilizatorii de Linux, există o distribuție opensource de unelte pentru ceea ce se numește Electronic Design Automation, ce se numește gEDA (de la gplEDA). În nici un caz la fel de atrăgătoare ca și GUI și la fel de puternică ca feature-uri ca și CAD-urile profesionale, comerciale, uneltele gEDA au în schimb niște avantaje interesante pentru studenți, inventatori, și alte categorii de persoane care nu folosesc calculatorul DOAR pentru dezvoltare de circuite :). În primul rând, sunt gratis ;). În al doilea rând se bazează pe formate deschise, și aici nu mă refer doar la codul efectiv al aplicațiilor, ci și la cum sunt definite componentele.

Pentru orice componentă pentru care nu există încă modelul lui în biblioteca standard, poți căuta pe gedasymbols.org (sau pe alte siteuri) după dispozitivul tău, sau, dacă nu există, poți să-l scrii (sau să-l desenezi) de mână, după specificațiile producătorului. Formatul, atât pentru modele simbolurile pentru scheme, cât și pentru footprints (care nu știu cum se traduce în română în contextul ăsta), este text și este destul de intuitiv :D

Anyway, unul din proiectele „de weekend” la care lucrez era pe standby din cauză că nu aveam un footprint pentru o mufă RJ-45 mamă cu transformator și cu leduri integrate (asta a mea e făcută de CviLux, există mai șmechere, făcute de MagJack, eu am luat-o de la Comet). Simbolul pentru editorul de scheme electrice l-am făcut repede (acolo nu trebuie să știi decât ce pini are), iar footprint-ul mi-a luat vreo oră și un pic, pentru că e migălos și trebuie să măsori, să calculezi, să mai corectezi dacă ești bleg și greșești sau uiți … .

So, am luat așa ceva (asta e MagJack, a mea e copia mai ieftină :P)

Asta e un RJ45 mamă cu ceva protecții și leduri, exact cum se găsește în placa de bază la mai toate calculatoarele

Și am facut un simbol pentru gSchem. Simbolul se poate desena foarte ușor, tot în gSchem, în funcție de necesități, poate fi editat și într-un editor de texte pentru a aranja diferite aspecte. Există și mai multe soluții semi-automate pentru generarea de simboluri, care sunt de folos când ai componente cu mulți pini (>20), spre exemplu. În cazul meu, a fost simplu, am luat un simbol de mufă RJ45 mamă simplu și am adăugat pinii pentru leduri.

Simbolul prezintă doar reprezentarea logică, abstractizată a elementului de circuit

Și apoi am făcut un footprint, care este reprezentarea fizică a mufei, și care respectă dimensiunile propuse de producător (distanța dintre pini, grosimea găurilor pentru pini). Am avut grijă ca numerotarea pinilor de pe simbol să se potrivească cu pinii de pe footprint. Pentru realizarea circuitelor (plasarea componentelor, trasarea rutelor) există, în același pachet, programul (denumit sugestiv) PCB. La fel, footprintul se poate desena în PCB, se poate scrie de mână, sau se poate desena în PCB și apoi aranja de mână. Există chiar dezvoltatori care au făcut scripturi pentru generarea automată de footprinturi.

Și așa arată footprint-ul meu :)

Aici sunt și fișierele pentru simbol și pentru footprint, ca în cazul în care mai are cineva nevoie, să nu mai piardă timpul să le facă :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.