Cu canoea pe Mureș la vale

Sâmbătă am fost cu canoele pe Mureș, cu dublu obiectiv – să vedem cum „merge”, și cât de practicabil e Mureșu cu canoea, dar de sigur și all-around team-building and fun. Ieșirea e plănuită de muuuult timp, dar doar acum s-au potrivit toate piesele în mișcare să ne permită să ieșim.

Ce ne dorim să facem este să includem în vreun fel canoele în activitățile noastre de cercetași, inclusiv cu temerari și cu explo. Am mai făcut, în 2007, o ieșire în care principala activitate a fost datu cu canoea, dar pe Arieș, la Sălciua.

Am plecat la 7 dimineața de la podul peste mureș de la ieșirea din Alba spre Sibiu (nu la podul de la Drâmbar, Cătălin! :P), cu cele 4 canoe, și, după o tură de acomodare în echipe, am pornit la vale.

Pe mal era plin ochi de pescari, era sâmbătă și oameni erau early birds la pește. Am văzut și foarte multe balastiere, și câteva dragline, toate operând, chiar și sâmbăta. Înafară de câteva poduri, segmenul Alba Iulia – Gelmar (până unde am ajuns) este ca un lac care se mișcă ușurel ușurel la vale. E foarte greu să te răstorni, eventual când încerci să de urci sau să te dai jos pe mal.

Am făcut cam 10 ore, cu pauze cu tot, și am dat la vâsla o mare parte din timpul ăsta. Am calculat acum distanța și ies cam 45 de kilometri, ceea ce ne dă o viteză medie de cam 5 – 6 km / h.

Aproape tot drumul am țintit către Gelmar, unde planul era că este acolo chiar la malu Mureșului un nene cu un restaurant și că, până vine mașina să ne ia, mâncăm un gratar și stăm așa, lejer. Cam cu 500 de metri înainte de Gelmar ne-o prins o ploaie de vară de-aia de nu se mai vedea nimic, de ne-o udat până sub piele, și când am ajuns într-un final la pod, uzi și înfometați, am aflat că restaurantul ăla nu mai e restaurant de vreo doi ani. De uscat m-am uscat între timp, da gându tot la potențialul grătar pe malul Mureșului mii și acum.

Am pus pozele pe care le-am făcut la mine pe picasa. E o experiență interesantă sa faci poze, tu te miști, restul canoelor se mișcă, și camera poate sta afară din containerul închis ermetic (o găleată de Supremia, în cazul nostru) pentru un timp scurt, pentru a nu risca să o pierdem :).

Pentru leneși:

Bogdănel în acțiune, demonstrând arta de a face "broaște"
Bogdănel în acțiune, demonstrând arta de a face "broaște"
Adi și Gabi au încercat toată ziua să ne întreacă. Mai pe la sfârșit, i-am lăsat înainte, da n-aveau nici o șansă :P
Adi și Gabi au încercat toată ziua să ne întreacă. Mai pe la sfârșit, i-am lăsat înainte, da n-aveau nici o șansă :P
Cătă și Cipri
Cătă și Cipri
Echipa, pe sub viaductul de la Pâclișa, cred :)
Echipa, pe sub viaductul de la Pâclișa, cred :)

3 comentarii la „Cu canoea pe Mureș la vale”

  1. Nice. Asa am iesit si noi anu’ trecut tot pe Mures. Plin si la noi de pescari [am rupt vreo 2-3 fire, dar shhh … ]. Eh o fost o experienta faina, am facut si o baie, ce sa zic, ne’am distrat.

  2. muresul…

    este o mare resursa de activitati. necazul e ca este foarte periculos si locul unde se intra in apa trebie verificat si chiar marcat. este neaparata necesar folosirea vestelor de salvare.

    oricum faina iesirea cu, canoele

  3. Well, Muresul e mult mai safe decat raurile repezi, sincer. Cat despre locul de intrare in apa, noi am oprit si ne-am debarcat si ne-am imbarcat in mai multe locuri, nu am vazut nici o problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.