Una din ultimele acțiuni ale Parlamentului și un fantastic cadou de Crăciun (și) pentru cercetași a fost adoptarea noului Cod Silvic care, indiferent ce alte hibe ar putea avea, prevede că accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, în păduri, este liber.
Accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii.
Sunt convins că mulți dintre voi, ca și mine, considerați ăsta un drept fundamental pe care îl aveam, să ne putem pierde prin păduri.
Deși era o regulă foarte rar pusă în practică, accesul general în pădurile din România pe orice altă cale decât pe trasee turistice omologate era ilegală. Chiar dacă erau drumuri forestiere sau pe poteci bătute, chiar dacă erau trasee “nemarcate”, chiar dacă ciobanii își duceau oile pe acolo, practic toate drumețiile în pădure în afara traseelor era ceva ce făceam cu toții fără să fie permis.
Introducerea acestui drept în Codul Silvic elimină această vulnerabilitate, acest risc legal la care ne expuneam (chiar și fără să știm), și este o veste fantastică și pentru cercetași, care au multe activități care implică drumeții și explorare în natură.
Formal și pe termen lung, sper că introducerea acestui drept va duce și la dezvoltarea unui segment dedicat în piața asigurărilor, în așa fel încât să fie mai facilă asigurarea activităților outdoor și, implicit, a activităților cercetășești în general.
Tot în noul Cod Silvic se mai menționează că, cu unele excepții care țin de dorința proprietarilor pădurilor dar care exclud ariile naturale protejate, accesul public în pădure cu vehicule cu mijloace de autopropulsare este interzis.
(7) Accesul public în FFN cu vehicule cu mijloace de autopropulsare sau cu tracțiune animală este interzis.
(8) Prin excepție de la prevederile alin. (7), evenimentele sportive, utilitare, de recreere și turism care au un organizator desemnat și care implică folosirea acestor mijloace motorizate se pot organiza numai în afara ariilor naturale protejate, pe trasee special marcate, și numai cu acordul administratorului terenului proprietate publică sau al proprietarului, în celelalte cazuri.
(9) Prin excepție de la prevederile alin. (7), accesul cu vehicule cu mijloace de autopropulsare sau cu tracțiune animală pe drumurile forestiere în scop de tranzitare poate fi permis în condițiile stabilite de către proprietar/administrator atunci când drumurile deservesc obiective turistice, utilitare sau de agrement, dacă acest lucru nu pune în pericol integritatea FFN.
În timp ce nu mă aștept să existe o intensificare a aplicării legii pentru fanii sporturilor cu motor în pădure (la fel cum foarte rar s-a aplicat interdicția bicicliștilor sau a drumeților), clarificarea restricțiilor pentru accesul motorizat în pădure este binevenită, și am un dram de speranță că poate să aibă efectul unei mai responsabile organizări din partea iubitorilor sporturilor cu motor în pădure.
Legea a fost promulgată și a intrat în vigoare pe 20 decembrie 2024.
Puteți să-i urmăriți traseul legislativ aici sau mai direct, să citiți varianta promulgată a legii aici.