Imi place mult esența unor tradiții românești, dar de multe ori nu rezonez cu modul în care le înțelegem acum, ca societate, din diferite motive. Un exemplu este mărțișorul – la fiecare început de martie, se umplu locurile publice cu tarabe cu tot felul de mărțișoare, mai ieftine sau mai scumpe, cele mai multe efectiv hidoase :( De aceea, de câțiva ani încerc în fiecare an să fac eu cu mâna mea câteva mărțișoare cu „dedicație”. Ca de obicei, obiectivul post-ului meu aici este și să arăt că multe lucruri sunt mult mai simplu de realizat decât crede multă lume.
Dacă anul trecut am reușit să fac mărțișoare cu dedicație pentru cercetașe, în formă de busolă, anul acesta m-am gândit să fac unele pentru colegele de la Spyhce, și ce altceva s-ar fi potrivit mai bine pentru Spyhce decât mărțișoare cu logo-ul Python, care să combine originea noastră românească cu pasiunea noastră pentru tehnologie.
Materialul meu preferat pentru lucruri de felul ăsta este Fimo, o plastelină specială ușor de prelucrat care coaptă pentru 10 minute la 150 de grade se întărește.
În miercurea dinainte de 1 martie, am avut o întâlnire cu seniorii la mine să facem mărțișoare. Ei și-or făcut stocul fiecare, dar eu am tot încercat să fac construiesc logo-ul de mai jos de mână, și nu mi-a ieșit nimic toată seara, motiv pentru care am rămas mult după ce au plecat seniorii și m-am tot gândit cum aș putea face eu logo-ul Python într-un fel care să și semene cu originalul, date fiind calitățile mele artistice extrem de limitate :)
Înainte să mă culc, m-am gândit că poate aș putea face un șablon din ceva – și primul meu gând a fost, desigur, imprimanta 3D pe care Nicu și cu mine ne-am cumpărat-o. Stătusem la un moment dat o seară întreagă să citesc despre OpenSCAD, un limbaj de descriere pentru obiecte de-astea solide cum ar fi … orice care poate fi printat 3D, inspirat fiind de unul din participanții la concursul nostru de pomi de crăciun, așa că următorul pas a fost să văd dacă pot să trec cumva logo-ul Python, un vectorial 2D într-o structură 3D printabilă în OpenSCAD.
În mod evident, se poate, și, cu un pic de magie – powered by python, of course – o extensie pentru programul meu preferat de editare vectorială poate să exporte path-uri în OpenSCAD.
Dacă sunteți curioși cum arată codul, îl puteți găsi aici. Numerele alea multe de acolo de la polygon sunt generate de extensia de la Inkscape :)
Deși procesul ăsta a fost foarte rapid, și foarte fain, și Nicu a printat piesele în aceeași zi, din păcate soluția s-a dovedit un eșec pentru mărțișoarele mele, Fimo fiind foarte lipicios și s-a îndrăgostit repede de toate marginile pieselor, ceea ce a făcut imposibil pentru mine să scot de acolo niște forme care să aducă a jumătăți de logo python.
Ca și idee pentru altă ocazie, deși îmi imaginez că la dimensiunile astea nu e așa ușor de printat 3D, o idee faină poate fi să fac șablonul fără „fund”, în așa fel încât să pot împinge un cilindru de Fimo prin el, și, ca la mașina de tocat carne, să iasă în forma pe care mi-o doresc.
Asta a fost și baza pentru următoarea încercare – am găsit un capac dintr-un plastic semi-dur, am printat la dimensiunea de care aveam nevoie logo-ul python pe o foaie de hârtie, și apoi am folosit desenul ca să decupez, cu ajutorul unui marker, forma din capac.
Apoi, am aplicat capacul așa cum îl vedeți mai sus peste o bucată bine frământată de Fimo, și am apăsat, cu un pix, pe toate marginile șablonului. Rezultatul a fost, în opinia mea, satisfăcător – oricum mult mai bine ca la forma printată :)
Protip: dacă lucrați cu Fimo și nu sunteți foarte îndemânatici, sau aveți degete cârnățoase ca subsemnatul, o pereche de mânuși chirgicale reduce mult efectul de amprente pe care îl puteți lăsa. De asemenea, transferul de culori este mult scăzut
De-aici, tot ce am mai avut de făcut a fost să lipesc câte-o parte albastră de o parte galbenă, să markez cu un cutter detaliile logo-ului python, să atașez agățătoarea, făcută dintr-o bucățică de sârmă – și apoi să le pun la copt 10 minute la cuptorul preîncălzit la 150 de grade.
Ultimul pas a fost să printez pe o foaie de carton mai serios (160g+) un fundal potrivit, să-l decupez, să atașez șnururile de mărțișor și ta-daaa, gată mărțișorul (șnur de mărțișor găsiți la orice tarabă mai serioasă de mărțișoare, mai ales în centre comerciale. Sunt și în alte locuri, spre exemplu anul ăsta eu am găsit și la IPB).
Eu sunt un amator absolut în ceea ce înseamnă modelare, și totuși, cu relativ puțin efort am reușit să obțin ce mi-am dorit. Dacă post-ul meu v-a motivat să vă încercați următoarea idee în Fimo sau să vă faceți următoarea jucărie la o imprimantă 3D, înseamnă că mi-am atins obiectivul :)
2 comentarii la „Martisoare si idei”