Invenții de camp, partea a doua

In gașca noastră de lideri este un grup aparte, grupul „inginerilor”. Cu sau fără diplomă, este un grup care produce tot felul de idei trăznite, și, profitând de faptul că atunci când mergem în camp suntem în propriul nostru oraș, pe propriile noastre reguli, câteodata reușește să le pună și în aplicare.

Acum câțiva ani, trăznaia maximă a fost să construim o roată de apă, care la rândul ei alimenta o pompă de apă artizanală care urca, încet dar sigur, apă într-un rezervor. Am scris despre asta cam pe-atunci, aici, și este un post foarte popular pe blog-ul ăsta :)

Anul ăsta ne-am propus ceva mai complicat – să avem apă caldă!

Update: am găsit și o poză cu sistemul de încălzire, vezi la sfârșitul post-ului.

Update 5 ani mai târziu: ne-am perfecționat și Nicu a confecționat o serpentină mai performantă și mai ușor de transportat, care e în uz acum de câțiva ani. Am adăugat o poză cu ea la sfârșitul articolului,

Problema

Înainte să vă povestesc despre invenția de anul ăsta trebuie înțelese câteva lucruri. Taberele noastre au în jur de 100 de participanți, număr care pune câteva probleme pe partea de igienă – nu poți să lași 100 de oameni să se spele în râu în fiecare zi, pentru că, chiar dacă ai folosi detergent / săpun / șampon ecologic (ceea ce noi avem, și folosim) ai polua puternic râul. Și atunci, este nevoie să faci cumva ca toată apa cu săpun să fie filtrată cumva. Cel mai bun mod de a face asta este să o treci prin pământ – și ca să ajungi acolo cel mai bine e să organizezi spălătoare / dușuri cu scurgere controlată. La rândul ei, această soluție impune existența unei surse de apă suficiente pentru a alimenta spălătoare / dușuri. Problemele astea, cu inspirație din campuri mai mari, de la noi sau de-afară, cu inspirație proprie, le-am depășit. Turnul cu apă, dușurile și spălătoarele sunt nelipsite în campurile noastre mari, și știm cum trebuie să arate.

Următorul pas este să ai apă caldă. Ăsta e visul. Cea mai comună idee aici este să folosești căldura soarelui să încălzești apa. Și este o idee bună, atât că de foarte multe ori ai nevoie de apă caldă atunci când soarele e de mult plecat – pe vreme mohorâtă, dimineața, noaptea.

Solutie

O soluție posibilă este să încălzești cumva apa. Mai jos, soluția pe care Nicu, Pătrat, Gopo, Andrei și ceilalți au pus-o în aplicare în Campul Centrului Local de anul ăsta (de care încă n-am scris aici) cu rezultate foarte încurajatoare.

Ideea, inspirată și dintr-o idee mai simplă a prietenilor noștri, cercetașii din Hoersching, Austria, funcționează cam așa:

  • se captează apa dintr-un parau undeva deasupra campului
  • prin cădere, apa vine la baza turnului de apă, unde intră într-un calorifer vechi
  • la intrare și la ieșire, caloriferul are montate două țevi de fier, de 1m, care protejează de foc furtunul de intrare / ieșire
  • la intrare, pe țeavă, există un robinet de închidere
  • la ieșirea din calorifer este montat un tub, nu un furtun (am încercat cu furtun, dar apa caldă îl încălzește, îl înmoaie și se gâtuie)
  • apa ajunge apoi într-un container; noi am folosit un cubitainer, dar orice rezervor rezistent e bun
  • rezervorul este pe un turn de aproximativ 2m, pentru a asigura apoi, la ieșire, căderea necesară pentru dușuri și spălător

Adițional de bugetul pentru un sistem de apă normal, costurile sunt reduse – caloriferul vechi poate fi obținut și la fiare vechi, și adițional mai trebuie țevile și conectorii țeavă – furtun. Mai mult, nu există părți consumabile, deci odată făcută investiția, se poate refolosi și la anul.

Rezultate experimentale

Acum, sigur, soluția finală nu a fost pregătită acasă, ci făcută să meargă acolo, live, după mai multe experimente. Prima presupunere de lucru a celor mai mulți dintre noi a fost că acel calorifer nu poate funcționa ca și încălzitor instant de apă, și am încercat să găsim o soluție în care bucla de încălzire este separată de bucla de alimentare normală.

Caloriferul este suficient pentru încălzire instant, cel puțin la debitul și presiunea pe care le-am testat noi. Mai mult, nu doar că este suficient pentru a încălzi apa, este suficient pentru a o fierbe! Dacă vă bate gândul să faceți așa ceva acasă aveți grijă să nu crească presiunea în calorifer – aveți grijă că apa caldă are pe unde să iasă, să nu apucă să se transforme în abur.

Dacă folosiți furtune normale (de grădină) și fitinguri normale, de plastic, dacă apa începe să fiarbă și nu poate ieși pe partea de apă caldă (care, măcar teoretic, e mai „blindată” pentru temperatură), aburul va ieși pe intrarea de apă rece, și poate distruge furtunul. Noi am pățit asta de câteva ori, arată ca o locomotivă cu aburi :)

Izolația containerului mare de apă ajută la păstrarea caldă a apei de acolo.

Dacă se face foc continuu sub calorifer, apa care ajunge în container este întotdeauna călduță. În schimb, dacă se dorește oprirea focului (nu este cine să supravegheze, …) atunci se poate opri robinetul de alimentare odată cu focul, și atunci apa caldă rămâne caldă, până la epuizare.

E important ca întotdeauna când este foc sub calorifer, să curgă apă prin calorifer.

Noi nu am reușit să facem apa din container prea caldă, dar în cazul în care acest lucru se întâmplă, se poate opri focul și se va amesteca apa rece cu apa caldă din container.

To do

Sunt multe moduri prin care această idee (funcțională, dealtfel) poate fi îmbunătățită.

Spre exemplu, apa caldă teoretic se ridică deasupra apei reci. Dacă apa pentru dușuri / spălătoare se servește de pe fundul butoiului, atunci se va servi întotdeauna cea mai rece apă disponibilă. Se poate imagina o soluție cu plutitor care să servească apă permanent de deasupra, unde este mai caldă.

Pe ultimele segmente, în zona de apă caldă, se pot folosi țevi speciale, ca cele folosite în instalații, pentru a asigura siguranța sistemului.

Update: 

Update 5 years later:

Versiunea 2.0, o serpentină de fier care acum înlocuiește caloriferul :)

3 comentarii la „Invenții de camp, partea a doua”

  1. serpentina ar fi mai buna din cupru cu grosimea peretelui macar de 1 cm. sau din teava tratata cum sunt celd e la termocentralele dezafectate. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.