Susținerea proiectului de diplomă

N-am mai avut vreme să scriu pe-aici. Nici măcar să mai citesc sau să gândesc altceva decât licență. De la ultimul meu post până vineri, asta a fost unica mea preocupare, cu scurte pauze pentru PW (de care voi scrie imediat), bere și (cred) un film. Deși am avut multe probleme și am terminat la limită, atât cu restanțele cât și cu proiectul de licență, stressul efectiv cauzat de el nu s-a comparat nicicum cu stressu de la admitere.

Până la urmă, proiectul meu s-a numit Platformă mobilă comandată wireless pentru explorarea unei suprafețe. Titlul este cam misleading, de fapt obiectivul proiectului meu a fost să inventez un strat între motoare și senzori și limbaje de programare pentru muritori, un fel de API către dispozitivele astea folosite în roboți autonomi.

M-am stresat mult cu susținerea, am sărit câteva nopți bune înainte de prezentare, lucrarea are până la urmă undeva pe la 50 de pagini de conținut, fără anexe, fără cod, fără altele. Robotul de test până la urmă a mers, cu o punte H (re)făcută în penultima noapte, cu ultimii bani, și cu muuuuuuulte baterii R6 :).

În ultima noapte am pregătit și prezentarea pentru susținere. 8 slide-uri. Și mi-am cumpărat și o cămașă. Neagră. M-am cam tăiat când a ajuns rândul meu la prezentare, eu mi-am notat câteva idei, extinderi ale slide-urilor, dar cum eram obosit n-o fost chiar ușor să vorbesc de la mine. A venit și dl. profesor Vârbănescu la susținere, și per total cele 10 minute au fost ok. La sfârșit, după prezentările practice, dl. Tăpuș ne-a felicitat și ne-a „făcut ingineri”. Cu diplomă. :P Nota finală a fost 9, ceea ce e foarte bine pentru media mea pe ani (7.8).

Mă voi interesa daca am voie să fac lucrarea publică, și dacă da, o voi pune aici.

Sunt foarte fericit că am reușit să fac toată lucrarea, de la concept, la implementare și la documentare, folosind doar unelte opensource. Spre exemplu:

  • Pentru scheme electrice, am folosit gschem
  • Pentru scheme conceptuale, scheme de algoritmi, scheme bloc, dia
  • Pentru cablajele imprimate, am folosit pcb, și ca să trec de la gschem la pcb, xgsch2pcb
  • Pentru diferitele figuri pentru lucrare, inkscape
  • Pentru editare texte, evident OOo, Writer
  • Pentru calcule pe date experimentale, OOo Calculator
  • Pentru prezentare, OOo Impress
  • Pentru dezvoltare de cod, evident, Eclipse, cu CDT, cu AVR Eclipse.

Concluzia e că se poate :) Și merge chiar bine :P

Update: azi Micvs, Gia și Dan au avut și ei susținerea, și au terminat, toți 3, cu 10. Felicitări ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.