Candidez pentru Consiliul Director al ONCR

După cum unii din voi ați văzut deja, m-am înscris în competiția pentru un loc în Consiliul Director al ONCR.

Sunt cercetaș de aproape 19 ani, și am trecut prin toate aventurile cercetășiei la nivel local – am fost spiriduș, temerar, eXplorator, lider de unitate, șef de unitate și șef de Centru Local, într-un centru condus vizionar de Ciprian Grădinariu (Motzu) în care cercetășia nu a cunoscut întrerupere și care a devenit unul din cele mai puternice grupuri din România. Am avut oportunitatea să fac parte dintr-o generație de copii care a crescut într-un ONCR care tocmai prinsese un nou avânt mulțumită unei generații de lideri foarte faini, cea din care face parte și Sabin.

Când am ajuns lider, am fost entuziasmat să mă pot implica la nivel național. Am făcut-o din zilele tulburi (cel puțin pentru mine) ale ONCR-ului din 2004 / 2005, și am continuat în următorii 10 ani, în diferite forme, să contribui la dezvoltarea cercetășiei, să îi ajut pe frații mei cercetași din alte Centre Locale, să vin cu inițiative și să propun soluții. Am făcut parte din echipe pedagogice, executive și am fost vicepreședintele ONCR între 2010 și 2012.

N-am reușit întotdeauna să fac toate lucrurile pe care mi le-am propus, și am făcut cu siguranță suficiente greșeli de-a lungul timpului – dar cred că am reușit să fac lucruri bune atât pentru cercetășie în general cât și pentru cei care mi-au cerut ajutorul.

Am pus și suflet, și multe din lucrurile pe care mi le doresc pentru ONCR în următorii trei ani în formularul de candidatură, pe care vă invit să-l citiți, într-o formă pe care să o putem discuta împreună, aici.

foto by Adi Cozma
foto by Adi Cozma

Sunt interesat de toate aspectele cercetășiei, și scriu despre ele cu intenția de a da mai departe idei, practici și realizări celor care mă urmăresc. Lucruri pe care le-am făcut și care s-ar putea să vă sune familiar sunt propunerea pentru badge-uri de eXploratori și cea pentru unele din badge-urile temerarilor, afișul de la Festivalul Luminii 2013, dar am avut și contribuții cu idei pentru campurile de cercetași, cum ar fi soluția de apă caldă pentru camp, criterii de alegere a unui loc de camp, cum se construiește un cadru simbolic pentru camp sau cum se face un wide-game. Am avut, desigur, și poziții (tot mai) serioase – multe din ele pe lista Consiliilor Centrelor Locale – care este și ea o realizare cu care mă mândresc – dar câteva disponibile și aici: de ce cercetășia nu poate fi pe scurtă durată, cum ar trebui să funcționăm la nivel local și, desigur, propunerea pentru schimbarea modului în care ne gândim la grupurile de inițiativă și câteva gânduri despre valorile noastre, pe care îmi bazez și candidatura.

Cred că direcția curentă a organizației noastre este una bună, pe care se poate construi, chiar dacă, în opinia mea, este incompletă. Membrii Consiliului Director actual s-au aplecat cu precădere pe lucrurile în care puteau fi cei mai eficienți, iar munca lor voluntară a dat rezultate în zonele respective. Cred că avem oportunitatea acum să continuăm direcția imprimată de ei, dar să echilibrăm zonele unde mai e nevoie de lucru:

Un focus pe Centrele Locale si dezvoltarea lor interna

Impactul cercetășiei se măsoară cel mai ușor la nivel local – Centre Locale sănătoase fac o organizație națională sănătoasă. Dacă la nivel local reușim să fim organizați și responsabili, să ne facem treaba cu determinare și perseverență, societatea va începe să ne recunoască, să ne ajute și să ne recompenseze. Știu asta din experiență și mai știu că, prin multă muncă și multă disciplină putem deveni mai puternici.

O schimbare de atitudine

ONCR este o mare familie – cu bune și cu rele, și tratăm problemele între noi ca atare. La fel cum cercetașii nu se formalizează între ei, chiar dacă nu se cunosc și chiar dacă diferența de vârstă între ei e considerabilă, pare natural ca relația directă dintre grupuri și dintre grupuri și structurile naționale să se desfășoare în același stil informal și familial.

Dacă încercăm să abordăm relația între noi instituțional, formal și încercăm să funcționăm în interiorul nostru ca o corporație, evitând să ne asumăm public eșecurile și, și mai rău, să ne comunicăm realizările, vom ajunge (sau am ajuns?) la un blocaj.

Structură si mentorat pentru implicarea la locul potrivit

Sunt mulți tineri și lideri care își doresc să se implice la nivel național – dar avem nevoie să le oferim o structură prin care să se poată implica în funcție de experiența, competența și disponibilitate, structuri în care să existe leadership și suficiente informații ca potențialii voluntari să nu fie intimidați de complexitatea poziților disponibile, nici epuizați și consumați repede cu foarte multe sarcini.

Dacă reușim asta, putem să ne asigurăm că nu doar decidem. ci și aplicăm.

Raspunsuri la intrebari – Bianca

Bianca, președintele organizației, a adresat o serie de întrebări celor care candidează pentru Consiliul Director, o parte pe blogul ei, alta pe mail-ul intern al Consiliilor Centrelor Locale:

Are ONCR nevoie de competentele lor [ale candidaților la CD]?

Adunarea Generală va trebui să decidă, dar competențele (relevante) pe care le aduc eu în Consiliul Director sunt legate în special de cercetășie, viață cercetășească și structuri de orice nivel, de care sunt convins că ONCR poate beneficia.

Care sunt prioritatile Miscarii Cercetasesti din Romania pentru urmatorii 3-6 ani?

  • Relevanță, autosustenabilitate și inițiativă la nivel local – impact în comunitate, rezultate
  • Creștere numerică și regionalizare
  • Programe de calitate, aplicate ca la carte, de lideri pregătiți

Va fi viitorul presedinte capabil sa creeze dintr-un comitet/consiliu, o echipa decizionala care sa colaboreze cu echipa executiva?

E o provocare nu doar pentru președinte, ci și pentru ceilalți membri ai Consiliul Director. Atâta vreme cât obiectivele și modul de lucru ne sunt clare  tuturor, și avem proceduri precise de lucru, colaborarea dintre echipa decizională și cea executivă va funcționa.

Cum intentionati sa aduceti resurse financiare/umane/logistice in ONCR pentru a acoperi aceasta diferenta negativa? [e vorba de balanța negativă de executivi / decizionali / beneficiari ]

Cred că avem resursa umană necesară pentru a ne îndeplini obiectivele, dar ea trebuie motivată și inspirată pentru a se alătura cauzei noastre – și văd în asta un rol al Consiliului Director: inspirarea tinerilor pentru a se alătura echipelor executive.

Am foarte puțină experiență în atragerea de fonduri. M-aș baza pe idei și direcții de proiecte bine conturate și stabile în timp pentru care executivul să găsească surse de finanțare, mai ales în zona privată.

Un lucru pe care-l consider esențial este întărirea Centrelor Locale pentru a avea baze materiale și relații locale pe care să le putem accesa.

Cum intentionati sa va indepliniti obiectivele din candidatura care presupun cheltuieli de implementare (din partea organizatorilor, participantilor)?

Cred că Centrele Locale trebuie să-și asume un rol serios în dezvoltarea proprie, și în dezvoltarea altor grupuri de cercetași. Dacă reușim să facem cercetășia relevantă la nivel local și să avem Centre Locale puternice care să fie capabile să atragă fonduri, aș transfera cât mai multe din nevoile de finanțare către Centrele Locale – deci, către participanți.

După 20 de ani de activitate continuă, Centrul Local din care fac parte a primit anul trecut prin campania 2% în jur de 13000 de RON, fără să facem altceva decât facem de obicei. Nu e o sumă mare la nivel de ONCR, dar e un exemplu pentru cum relevanța în comunitate contează și pentru pușculița Centrului Local.

Raspunsuri la intrebari – Andreea

Pentru că îi încurajez pe toți cercetașii să scrie și să-și publice experiențele, gândurile și propunerile, simt nevoia să-i felicit când încep să o facă. Mi-am propus să răspund aici și la întrebările Andreei Samoilă, eXploratoare din Cluj pe proaspătul ei blog, chiar dacă ea a adresat-o doar candidaților la funcția de președinte.

Cum ai lăsat lumea un pic mai bună până acum?

Încerc să îmi trăiesc viața potrivit legii cercetașului, și cred cu tărie că singurul mod prin care putem să schimbăm lumea în mai bine este să ne schimbăm pe noi înșine, în fiecare zi.

Principalele mele contribuții la o lume mai bună au avut loc în zona cercetășiei, și poți citi  despre ele atât în candidatura mea, cât și în paginile blog-ului meu, dar ca mare realizare în „domeniu”, am preluat și am contribuit la creșterea Centrului Local Axente Sever Alba Iulia, cu cele două mari evenimente ale sale – Campul Centrului Local, un camp de vară pentru peste 100 de cercetași, și Festivalul Național Unitate și Prietenie, un eveniment-tradiție la care participă 400 de cercetași.

Cum ai vrea să ajungă ONCR să fie văzută de restul României și cum vei ajunge la ce ți-ai propus?

Aș vrea să avem un ONCR care să fie recunoscut în toată țara drept o forță de schimbare pozitivă a societății românești. Cred că întărirea Centrelor Locale, atât din punct de vedere al organizării, cât și a perseverenței și continuității cu care aplicăm programele noastre educative.

De ce crezi că cetatea exploratorilor găzduiește doar 1000 de cercetași și cum putem să o fortificam și să îi mai adăugăm o curte interioară, un zid estic, o piscină, o grădină, etc.?

Deși activitatea mea ca lider de eXploratori este cea de unde îmi vin cele mai mari recompense, un răspuns onest este că nu știu exact. Sunt lucruri concrete la care știu că se lucrează, spre exemplu lansarea carnețelului eXploratorului și însemnele de merit ca program complementar celui de bază.

Totuși, cred că motivul e mai adânc. E o situație la care mă tot gândesc – când am fost eu eXplorator, eram ramura de vârstă cea mai numeroasă, ca pondere, din ONCR. Din anumite puncte de vedere, eXploratorii cer mult mai multă muncă din partea liderilor pentru a rămâne interesați de cercetășie – și au nevoie de lideri maturi, nu doar adulți pentru asta, lideri care nu sunt ușor de găsit.

eXploratorii sunt un segment foarte dificil de motivat în momentul ăsta, ca generație. Cred însă că dacă reușim să-i motivăm putem realiza împreună lucruri fantastice – și sunt dispus să caut în continuare soluții, poate reușim să ne punem cumva, măcar o piscină :)

Invitatie la dialog

Am multe idei, planuri, lucruri de îmbunătățit – de la cele mai mici până la nivel de structură și organizare națională a ONCR. Vă stau la dispoziție pentru orice formă de discuție pe acest subiect pe blog, pe email (andrei.avram@scout.ro), la telefon (0741186794, după ora 17) sau pe Facebook pentru orice sugestii și recomandări despre ce credeți voi că ar trebui să adaug planului și perspectivei mele pentru mandatul ce urmează.

Dacă vreți să discutăm față în față până la Adunarea Generală, sunt la Cluj până joi seara, și la București începând cu vineri dimineață.

Un comentariu la „Candidez pentru Consiliul Director al ONCR”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.