Unitate și Prietenie – câteva lucruri

Am început ieri să scriu post-ul ăsta și m-am gândit să încep cu câteva rânduri de mulțumiri către cei care au contribuit la reușita UP14 – după ce am ajuns la pagina 2 am decis să mut post-ul pe site-ul festivalului.

UP14 a fost o provocare deosebită. Ce mai – a fost greu cu totul – mulți membrii ai echipei de coordonare nu au prins somn decât câteodată, către orele mici ale dimineții, sau când cădeau după 48 de ore de foc continuu. Și totuși, a ieșit ceva frumos.

Au fost și probleme, desigur, nu este eveniment fără. Unele le cunoaștem, unele așteptăm să aflăm de ele în urma evaluării. (Apropo, dacă ai fost la festival și nu ai dat cu subsemnatul, ia-ți te rog 5 minute și completează formularul de aici). Totuși, multe lucruri au mers bine – iar de o parte din ele știe foarte puțină lume.

Spre exemplu, la SuperGrădi au participat maxim 15 persoane, cu tot cu staff – dar care au făcut o treabă extraordinară – au făcut mobilier stil Gopo (mobilier din carton, ca în L’Atelier) și au redecorat pereții cu personaje din Cartea Junglei – sunt câteva poze și pe Facebook, sper să pot reveni cu câteva și aici.

Zâmbește este o activitate pornită acum cred că sunt patru ani (dacă calculăm UP12, când nu s-a ținut) care este tot o activitate pe implicare socială – echipele noastre merg la case de tip rezidențial (care sunt noua formă de orfelinat) și organizează, pentru o sesiune (~3 ore dacă scădem drumul) jocuri și alte activități cu copii de acolo, încercând să le aducă zâmbetul pe fețe (de unde și numele). Anul ăsta, Teo, Dora, Creața și Lavinia au mers la Aiud, la Bărăbanț și la Oarda, și am avut și o sesiune specială pentru adulți, după masa – și am reușit să facem peste 50 de copii să zâmbească (și, din câte am înțeles, câțiva eXploratori să plângă).

La categoria victorii trebuie să pun și UPub, care după ani de tentative, prin intervenția decisivă a lui Gabi Tamaș a fost în sfârșit un spațiu de desfășurare pentru eXploratori și după ora stingerii – și nu doar cu ceai și muzică, ci și cu jocuri (de la Miracolix, ce nebunie a fost acolo) – dar mai ales fără fum și fără beutură.

Imn-ul a fost iarăși o victorie – nu știu de ce anul ăsta și în alți ani mai puțin, dar de fiecare dată când îl ascult, imnul UP îmi vorbește. A fost o dublă victorie, pentru că am avut și norocul de a o avea pe Cristina Tătar, care l-a compus, la închidere, să ne cânte. (offtopic, deși cred că știam undeva în adâncul memoriei de elefant, Cristina mi-a spus sâmbătă că imnul este inspirat din experiența ei la cercetași – în special din Europadișul din 2002. Cine nu știe de ce Europadișul din 2002 a fost special, să întrebe :P).

Sistemul informatic – în tandem cu o echipă la secretariat extrem de dedicată, și-a făcut treaba foarte bine – deși am avut tot soiul de probleme, ele au ținut mai puțin de echipă sau de sistemul informatic, și mai mult de situații limită de la fața locului (accesul târziu în sala staff-ului și alte asemenea). Ceva ce știe foarte puțină lume este că sistemul de înregistrare online pre-festival a fost gata, dar am decis să nu-l lansăm pentru că nu era suficient de bine testat. De la anul, avem și înscriere online :)

Screenshot cu "aplicația"

Nicoletei, care o conduce, îi place să îi spună echipa de financiar, dar practic echipa ei a fost cel mai tare comando administrativ pe care l-am văzut la vreun eveniment cercetășesc în România. Marca unei echipe administrative care se mișcă bine este că nu trebuie să îi cauți să îi întrebi unde sunt materialele de care ai nevoie – toate lucrurile au fost acolo unde au trebuie să fie, când au trebuie să fie – chiar dacă au apărut și chestiuni last minute.

Un program special pentru adulți a fost o doleanță a adulților și a noastră de ani de zile, dar în fiecare an acest lucru s-a dovedit a fi mai greu decât am fi putut să gestionăm. Anul acesta, prin concursul excepțional al echipei lui Alex But, de la Centrul Universitar Scout Cluj – care au scos iepurele din pălărie în ultimul moment.

Mai sunt multe multe alte lucruri excepționale care s-au întâmplat la UP14 – fiecare membru al staff-ului poate fi urmărit în povestea lui și îi încurajez să scrie, pe blog-urile lor sau pe unitatesiprietenie.ro. Am încercat să cuprind aici doar câteva lucruri care nu știu dacă au fost evidente pentru toată lumea, care au fost noi anu ăsta, câteva highlights.

 

2 comentarii la „Unitate și Prietenie – câteva lucruri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.