Treasure hunting

În ultimele două săptămâni am fost tot pe drumuri, în principiu pentru că bunica mea de la Timișoara (de pe partea mamei) a avut o problemă de sănătate și a fost nevoie să fiu acolo să ajut la stabilizarea situației. Parte din ce am avut de făcut acolo a fost să sap și să fac curat în documente, foi, și acte rătăcite prin casă din cei 50 de ani de când bunicii mei stau acolo …

Inițial am vrut să fac un articol despre povestea bunicii mele, dar cred că am încă prea puține informații pentru asta, și va trebui să mă mai documentez. Totuși, am găsit câteva lucruri interesante, din trecut, care dau așa o perspectivă asupra vieții de acum mai bine de 50 de ani.

Bunica mea s-a născut în județul Vaslui, dar, la un moment dat, către 20 de ani, a plecat spre București, unde a făcut un curs de soră medicală, și câtiva ani a rămas la București. Știu că mi-a povestit odată că i s-a dat posiblitatea să meargă chiar pe un front undeva, dar a refuzat. Unul din lucrurile pe care le-am găsit este carnetul și diploma de soră medicală în Crucea Roșie Română, din 1949, deci când bunica mea avea 21 – 22 ani.

Carnetul de soră medicală în Crucea Roșie (copertă)
Carnetul de soră medicală (interior)
Certificatul de soră medicală (tot din 1949)

Apoi, bunica mea s-a căsătorit și a plecat la Timișoara, unde a lucrat până la pensionare ca infirmieră la Spitalul Clinic de Copii (secția de chirurgie), de unde am găsit, din 1980, o insignă și carnetul aferent ei.

Insigna evidențiat în munca medico-sanitară

Am mai găsit, căutând printre documente și fotografii, un teanc de obligațiuni de la CEC. Ăștia aveau o grămadă de programe și de instrumente de economisire (nu știu dacă concomitent, sau doar ce am văzut eu de-a lungul timpului), inclusiv niște obligațiuni de-asta care, pe lângă valoarea ei nominală, îți dădeau posibilitate unui câștig suplimentar în cazul în care numărul ei de serie era tras la sorți.

Am fost la CEC să întreb dacă mai valorează ceva (evident, în speranța unei îmbogățiri peste noapte :P). N-a fost cazul, în total aș fi strâns 1 leu nou din toate pe care le-am găsit, dar am fost foarte plăcut surprins să văd că, și după ce a fost vândut CEC-ul și rebranduit, s-au găsit oameni în mica agenție la care am fost să știe despre ce era vorba!

Obligațiune de la CEC

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.