Propunere însemne de progres eXplo

Vineri am ajuns acasa de la lucru pe la 23, și cum aveam tren la 6 pentru Alba Iulia (am avut AG în weekend) nu aveam nicio șansă să și dorm și să și prind trenul, dar nici nu prea mai eram în stare de lucruri deștepte (gen scris replici la prietenii mei de pe roleader, post-ul despre BQ, lucru la scout.ro sau altele asemenea) – așa că am pus mâna să desenez puțin pentur o propunere de însemne de progres pentru eXploratori, pornind de la o idee care o rămas pierdută pe o foaie, undeva la Cluj, acum o lună.

Acum ceva vreme am dat o mână de ajutor echipei de temerari cu câteva dintre multele lor însemne – am plecat de la niște cerințe scrise și am desenat însemnele despre care am scris aici. A fost între timp și un concurs de propuneri și idei pentru însemnele de progres pentru eXplo, la care nu am reușit să particip, fiind prins în altele, și ale cărui rezultate, chiar dacă lăudabile ca efort și ca idei, nu pot fi transformate ușor în realitate.

Însemnele de progres de obicei se leagă între ele, au sens împreună, pentru a indica ideea de continuitate. De asemenea, sunt foarte utile pentru că dintr-un ochi pe cămașa cercetașului poți să îți dai seama direct unde se găsește ca experiență cercetășească.

Însemnele de progres, de asemenea, sunt strâns legate de cadrul simbolic (povestea în care sunt înfășurate toate activitățile) unei ramuri de vârstă – în cazul eXploratorilor, cadrul simbolic este Cetatea, ca și concept general (nu este definită în timp – poate fi o cetate medievală sau o cetate de peste 1000 de ani, nici în spațiu – este o Cetate așa cum și-o construiesc eXploratorii împreună cu liderii lor).

În propunerea de mai jos, am încercat să integrez conceptele de mai sus, și și altele, cum ar fi X-ul exploratorilor, ideea de turnuri ale cetății, floarea de crin (puncte bonus pentru cine o „vede”).

Cele 5 însemne, împreună, la un eXplorator care a parcurs toate etapele de progres, ar arăta cam așa:

Propunere însemne eXplo (click pentru varianta mai mare)

Dimensiunile la care m-am gândit sunt 2,5 – 3 cm pentru diametrul însemnelor circulare, ceea ce ar însemna undeva de la 10 – 12 cm toată „construcția”, și ca loc de amplasare pe cămașă – eventual umărul drept.

Progresul eXplo ar arată atunci cam așa:

Progres eXplo - step by step

Poate ar fi fost util să detaliez și aici ce înseamnă fiecare badge, dar sunt pe fugă și nu pot acum – ceva mai multe explicații pot fi găsite în poza de mai jos.

Explicații propunere însemne eXplo

Ca la orice primă versiune (draft), feedback-ul nu este doar binevenit, ci și extrem de necesar. Vă invit să vă dați cu părerea – pro, contra, de ce ar fi bine, de ce n-ar fi bine, merge, nu merge, este bună ideea, nu este – vi se pare atractivă pentru eXplo, sau poate e prea complicată? Promit să încerc să integrez feedback-ul pe care îl primesc aici.

De asemenea, văzând participarea redusă la concursul de însemne de eXplo, aș vrea să îi încurajez pe toți cei care au o formă de idee – chiar dacă nu sunt artiști sau artiști digitali – să își exprime acea idee – cu cât avem mai multe idei cu atât putem să avem un rezultat final mai interesant!

Am desenat propunerea asta integral în Inkscape, un program de grafică vectorială gratis, opensource, disponibil și pe Windows și pe Linux – extrem de ușor de folosit. Dacă este cineva interesat să construiască / folosească strict pentru cercetași ce am făcut eu, sursa Inkscape este disponibilă mai jos.

Sursă Inkscape (.svg) (88 downloads )

9 comentarii la „Propunere însemne de progres eXplo”

  1. Imi place cromatic si ca nivel de complexitate. Cele 4 etape sunt foarte bine reprezentate. Imi pare totusi ca lipseste conceptul de ‘cetate’ din cele 5 badge-uri.

    Si ca amplasare as merge sub buzunarul stang. Si pentru ca cele vechi erau deasupra buzunarului si ar fi cel mai apropiat loc, dar si pentru ca umarul drept e luat de badge-ul de CL in multe cazuri.

    Oricum, felicitari echipei care a facut badge-ul!!! E un prim pas foarte-extra-mega-cool!

    1. Cum am văzut eu lucrurile: cetatea este zona aia în forma de X, iar bulinele (celălalte însemne) sunt turnurile. Nu știu dacă se înțelege, dar marginile rotunjite de la X-ul cetate, cu liniile din interiorul celorlalte însemne formează un cerc complet – cerc care este cetatea și care este „rupt” doar de poarta de intrare și de drumul de la ieșire.

      La amplasare nu m-am gândit foarte mult – poate ar fi interesant de discutat pe un model de dimensiune – buzunarele nu au fost niciodată locuri ideale pentru cusut badge-uri pentru ca e complicat să coși pe buzunare fără să coși buzunarul cu totul :P și eu, spre exemplu îmi folosesc buzunarul.

      Sigur, daca umărul stâng nu este o variantă, putem oricând găsi un alt loc :)

      Legat de echipa care a făcut badge-ul – as someone told me today – there is no I in team, but there is an I in yeti – este o propunere personală, și nu are endorsement-ul unei echipe naționale a ONCR (încă :P)

  2. Mi se pare ceva intr-adevar interesant din diferite motive: in primul rand nu este nici pe departe ceva asemanator cu ceea ce avem deja, asa ca ai un badge care cuprinde basically viata de eXplo (correct me if I’m wrong), asa ca why not?! In al doilea rand este inovativ, si aici pentru ca imi place mie simbologia (iar aici nici nu mai trebuie sa zic la ce ma refer pt ca si daca nu aveai descrierea fiecarui badge in parte, nu era foarte greu sa imi dau seama).

    Nu stiu ce sa spun mai mult; it’s truly awesome and I support this!

  3. Igeea generala este buna, simbolistica e buna, culorile si complexitatea bune…. Eu sustin badge-ul pentru a merge mai departe (adica pentru a aparea fizic) cu o singura completare. In primul chenar ma gandesc ca ar merge inserata o floare de crin cu trimiteri catre celelate parti ale badge-ului sau varianta a doua unde am avea chiar insemnul de promisiune.

  4. Eu sustin badge-ul pentru a merge mai departe (adica pentru a aparea fizic) cu o singura completare. In primul chenar ma gandesc ca ar merge inserata o floare de crin cu trimiteri catre celelate parti ale badge-ului sau varianta a doua unde am avea chiar insemnul de promisiune.

  5. Excelenta propunerea, felicitari!

    As avea doar o sugestie la designul badgeului pentru etapa de implicare. Acele sageti mi se par oricum greu de realizat la brodare si cred ca ideea de „emanatie” care se produce in aceasta etapa, ar putea fi mai bine simbolizata cu ajutorul unor unde care sa fie degajate spre exteriorul cetatii si reprezentate prin tonuri din ce in ce mai deschise de albastru. In plus daca din stanga avem ca intrare o sageata, iar in dreapta ies alte sageti, sa nu se gandeasca cineva ca se poate trece „ca gasca prin apa”. Asltfel, mai degraba undele ar fi o reactia a intrarii sagetii din stanga…

    Eu cred ca ideal ar fi sa il pozitionam deasupra buzunarului de pe partea stanga si s-ar putea sa aiba chiar un aspect original varful care se va duce un pic pe umar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.