O poveste (cu poze)

Am decis să public post-ul ăsta pentru a-i încuraja pe cei care au nevoie de un imbold să își pună ideile pe foaie, și de-acolo, să le împartă cu toată lumea – nu e așa de greu precum ar părea :)

Logo-ul de anul ăsta pentru Festivalul Național Unitate și Prietenie are, cred, cea mai lungă poveste, și s-a format, ca întotdeauna, dintr-o multitudine de idei și percepții care pluteau (și plutesc) în jurul temei de anul ăsta: Marea întâlnire a Breslelor. Vrem să luam idea de breaslă (asociație profesională din orășelele dinainte de revoluția industrială) și să o aplicăm contextului social curent – ca și eXploratori, seniori sau lideri facem parte sau dorim să fim ucenici într-un anume lucru – nu doar profesional (doctori, ingineri, economiști, juriști), dar și în viața cercetășească (cățărători, practicanți de slakline, snowboarderi, cicliști) și în alte aspecte (Starcraft-eri, Catan-iști, …).

Cum facem noi să exprimăm ideea de grup de interese, să-i zicem așa, dar să-l legăm și de ideea de breaslă și de conceptul la care te duce mintea prima dată. Complicat …

Povestea logo-ului ăstuia începe într-o seară de duminică, la Sibiu, pe finalul unuia din cele mai obositoare (și ratate) weekend-uri ale toamnei ăsteia. După un sandwich la Lucas (unde altundeva), am întâlnit complet întâmplător, mergând spre pasajul scărilor (sper că așa îi zice) simbolul unei bresle – este acolo un headquarters / atelier pentru calfe călătoare.

Câteva zile mai târziu, căutând idei pentru logo, mi-am amintit de plimbarea de la Sibiu …

Prima variantă – doi prieteni care dau mâna, ca emblemă a unei bresle a „prieteniei”
„prea arată ca un scut, oare nu-l poți face mai rotund?”
dar dacă mai rotunjim colțurile și insistăm pe eșarfa aia, oare mai arată a scut?
eventual să-i punem niște decorații metalice, ca ideea lui Pătrat (Pătrat a avut o super idee, ceva mai complicată, cu un semn de magazin fixat în perete cu niște decorațiuni metalice)
Alea prea arătau ca un creier. Și trebuie să fie undeva și niște roșu galben și albastru.
Ce s-o potrivi aici deasupra să nu fie decorațiuni. Ceva cercetășesc … oare … o pălărie de BP?
„Tot seamănă cu un scut” – hai să-l facem dreptunghi. Și, oare cum să facem cu pălăria aia să aibă sens …
Ok, pălăria a devenit cool … Dar parcă gestul ăsta cu datul mâinilor nu ne spune foarte multe, oare nu putem schimba?

Aici a urmat o discuție mai lungă despre ce se poate pune în mijloc acolo altceva.

Și dacă punem UP15 în mijloc? (versiunea asta încerca sa simuleze un smiley în interiorul eșarfei, cu U-ul un ochi închis, și 15-le zâmbet-ul – nu cred că s-a prins cineva :P)
Aceeași poveste, un pic rearanjată
Nu ne putem da seama cum arată până nu o avem colorată
Eșarfa era cam deshisă, culoarea la pălărie cam închisă – fixed (am mai reparat și nodul la eșarfă în versiunea asta)

Probabil că badge-ul UP15 va semăna destul de mult cu poza de mai sus. Și totuși, ceva lipsește. Nu are „acel ceva”. Back to the drawing board …

How’bout this: „breasla prietenilor” este tema centrala care incorporeaza o gramada de oameni dntr-o grămadă de bresle
Trecem într-un format ușor de prelucrat și de sharuit … (first draft)
O mână mai sigură la desenele pentru breslele din jurul UP, un pic de recolorare la banda pălăriei, niște umbre, aaaaaand, we’re done.

 

Foarte multă lume (din cei care înțeleg că Photoshop costă, totuși bani serioși) consideră ca software-ul poate fi o barieră pentru a face ceva de genul ăsta. Eu lucrez doar cu unelte  OSS (adica nu doar că sunt free, sunt și opensource). GIMP (pentru poze) și Inkscape (pentru vectori) sunt două din aplicațiile mele preferate pentru probleme de grafică, și au și variante pentru Windows, și variante pentru Linux.

Am, ce-i drept, o tabletă grafică (de 75 de EUR), care, ce-i drept ajută când ai de desenat lucruri cum sunt simbolurile pentru bresle, dar și acolo intervii după cu mouse-ul.

 

2 comentarii la „O poveste (cu poze)”

  1. Să știi că prin TechSoup este mai nou Photoshop pentru ONG-uri cu 70 de EUR în loc de 700. ONCR este acreditat TechSoup de anul trecut. Deci dacă vrei… :P

    Dar revenind la logo, e foarte simpatic. Felicitări! :D

    1. Pentru mine nu-i nevoie, eu sunt fan GIMP în continuare pentru micile lucruri pe care le fac. Dar e interesant, sunt sigur, pentru mai multă lume. Licența asta de care vorbești, e 1 / ONCR sau sunt mai multe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.