Making of – Logo UP14

Pentru mine, luna octombrie înseamnă, de vreo 8 ani, UP – deși grosul pregătirilor pentru festival încep doar mai pe la sfârșitul lunii, la începutu lei trebuie trimisă invitația, iar pentru invitație trebuie ca o serie întreagă de aspecte să fie gata. Tema și scheletul programului, spre exemplu, sunt esențiale – trebuie să știm ce punem în invitație. O propunere provizorie de buget, pe care o pregătește Nico – și un vot de principiu al Consiliului pentru taxa de participare, trebuie să se întâmple tot așa, la începutul lui octombrie. Textul pentru invitație, adresele centrelor locale, acorduri de principiu cu diferite instituții, toate vin grămadă în octombrie.

Un element neesențial ca importanță practică – dar care pe mine mă motivează extrem de tare și la care sunt în general foarte pretențios este sigla, logo-ul evenimentului. Este important pentru că, dacă reușim să-l facem bine, transmite ideea festivalului în tot ce facem mai departe – invitație, cereri la instituții, site, tricouri, eșarfe, badge-uri (!) … Nici unul dintre noi nu suntem designeri profesioniști – și, deși poate că am putea identifica unul, noi credem că UP înseamnă în primul rând cercetași care lucrează pentru un eveniment cercetășesc – și, deși poate părea naiv, facem eforturi să ne bazăm doar pe cercetași în toate etapele de pregătire a UP.

Anul ăsta, tema festivalului este Cavalerii Cetății, aleasă și pentru că se potrivește pe cadrul simbolic de la eXploratori, și pentru că Cetatea de la Alba Iulia are o nouă față, și o nouă promovare, dar mai ales pentru că am vrut să ne legăm de ideea de unitate și prietenie a cavalerilor. Am avut o dezbatere întreagă legată de logo și de riscul de a cădea în acea partea a conceptului de cavaler care înseamnă luptă și violență – scuturi, săbii, lăncii – și am făcut eforturi să evitam partea asta.

Ca de obicei, am vrut să fie ceva jucăuș și original. Pentru mine personal, logo-ul UP trebuie să fie plin de culoare – să aibă viață – și neapărat să facă trimitere către roșu-galben-albastru – să nu uităm că UP a fost, este și va fi legat întotdeauna de Marea Unire.

Mai jos este povestea în imagini a logo-ului UP14, care există în format digital (scanat) pentru că deciziile la UP nu se iau niciodată de o singură persoană, și pentru că persoanele care iau decizii sunt despărțite de mai multe sute de km.

UP logo 1
Multe din logo-urile UP au inclus măcar versiunea, dacă nu și literele U și P în design
Cumva logo-ul ăsta trebuia să se refere la Cetate, și la Cavaleri
Și totuși, cumva, ar trebui să integrăm și U și P în logo
Nu putem folosi arme, sau scuturi - pentru că ar transmite ideea greșita - dar un steag? Și ... trompete? (Puncte bonus pentru cine observă ca turnurile formează un 14)
Sau un steag mai mare?
Sau mai bine nu punem 14 în Cetate?
Și dacă punem steagul deasupra, și nu dedesubt? (aka the comeback of the trumpet)

 

Cum i-ar sta oare la logo încadrat cumva - până la urmă, tre să iasa și un badge din asta ...
Și dacă agățăm steagul de încadrare?
Nu-i bine, poate e mai de efect ca turnurile să iasă din încadrare și steagul să fie prins în continuare de ele?
Ok, sa zicem că poate fi o idee, dar steagul ala cum arată? Sau să fie doar steagul și să rămână așa??

După ce au fost două trei runde de discuții pe tema asta într-un grup mai restrâns, s-a trecut la vectorizare, colorare, aranjare. În paralel, alți membrii ai echipei UP (cum ar fi Gopo și Ioana) au contribuit propuneri de logo. În final, s-a făcut un mare vot cu toate propunerile.

Varianta #1
Varianta #2

 

Varianta #3
Varianta #4
Varianta #5
Varianta #6
Nebunie
Variantă alternativă
Altă variantă alternativă
Roșu - galben - albastru (și verde :)

Până la urmă, votul echipei a decis ce ați văzut deja, pe unitatesiprietenie.ro și prin alte locuri pe unde este logo-ul UP. Ultima variantă de aici, roșu – galben – albstru (și verde :) va fi, probabil, propunerea pentru badge – pentru că are un număr mai mic de culor și mai puține linii strâmbe :)

Toate desenele de mai sus au fost făcute cu instrumente opensource (un pix rămas de la UP10, Inkscape și GIMP) și sunt proprietatea Echipei UP.

Alba Iulia, Alba, Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.