Ce putem să facem ca cercetași pentru victimele de la Colectiv?

Sunt profund întristat de ce s-a întâmplat vineri seara la București. Chiar dacă m-am mutat de aproape doi ani de-acolo, simt tragedia asta foarte aproape de mine.

Nu cred că e un moment de luat poziții oficiale. Este un moment de acțiune, în care trebuie să facem tot ce putem să facem să ajutăm – organizat sau nu. Noi, cercetașii, am ținut doliu în tăcere, ne-am organizat, după puteri, la toate nivelurile, pentru a oferi o mână de ajutor.

Suntem mulți aceia – cercetași sau nu – care simțim nevoia să facem ceva, orice să ajutăm, chiar dacă nu suntem în București. Am discutat cu colegii din Consiliul Director, în special cu Diana Slabu, care coordonează eforturile noastre în sensul ăsta. Daca simțiți, ca și mine, nevoia să faceți ceva, iată câteva lucruri pe care le puteți face:

Donații pentru materiale medicale

Cercetașii din Cluj, împreună JCI Cluj și mai mulți parteneri locali – lista lor crește – au demarat ieri o acțiune de strângere de donații pentru materiale medicale, în special medicamentele scumpe și substituenți artificiali de piele (grefe artificiale), esențiale pentru victimele Colectiv.

Găsiți evenimentul aici. Puteți dona direct în contul Cercetașilor României – Filiala Cluj: RO18 BTRL RON CRT 0097 1426 02, cu mențiunea „Contribuție COLECTIV” sau la fața locului, în Cluj, la Clopot, de la 14 la 21.

Există un context favorabil la Cluj, unde avem dintre cercetașii noștri farmaciști și proprietari de farmacie în așa fel încât se poate face o treabă bine organizată, în care suntem în contact cu spitalele din capitală, în care se poate negocia cu furnizorii de medicamente și în care se pot livra materialele pe canalele obișnuite de distribuție, fără să se ridice alte probleme (valabilitate, conformitate …).

Am ales să susținem campania de la Cluj în loc să facem una la național din acest motiv. Timpul este esențial acum, vieți pot fi salvate pe bune, prima soluție pe care am avut-o a fost cea pe care-am preferat-o. Sperăm ca pe vineri primul transport de medicamente să meargă spre spitale.

Puteți dona și în campaniile mari, ale Estuar sau ale Crucii Roșii Române, în conturile de aici.

Donare de sânge

E nevoie de sânge – și acum și în următoarele săptămâni, tratamentul victimelor de tipul ăsta fiind unul de durată. Pentru că a fost un val mare de solidaritate în prima săptămână după incendiu, este suficient sânge acum – dar efortul trebuie dozat și pentru săptămânile / lunile viitoare. Dacă îndepliniți condițiile, mergeți și donați sânge în următoarele săptămâni. Puteți dona în toate orașele cu Centre de Transfuzii.

Voluntariat

Site-ul colectiv.info este resursa principală de centralizare a nevoilor de voluntariat și ale voluntarilor. Sunt multe alte lucruri pe care le puteți face – ajutat familiile victimelor, ajutat în treburi conexe la spital. Discutați în unități, discutați în patrule și, împreună cu liderii voștri, dacă puteți ajuta, luați legătura cu oamenii.

Cercetașii care sunt în București și sunt medici pe terapie intensivă, asistente sau studenți la medicină în ani terminali se pot implica direct – ni se transmite că este nevoie de ajutor!

Lobby și awareness

Dacă aveți conexiuni cu companii farmaceutice, lanțuri de supermarketuri sau alte companii mari putem să facem lobby să îi încurajăm să doneze materiale de orice fel către efortul de susținere a victimelor incendiului, sau să se implice în orice alt fel.

Invitați oameni la campania Clujenilor sau la oricare alte campanii, implicați-vă colegii și prietenii și încurajați-i să ajute.

Împreună putem salva vieți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.